Reformi tuulettaa ammatillisen koulutuksen käytännöt

Anne Heikkinen - 12.11.2015 - 11:37:45

Ammatillinen koulutus uudistetaan Suomessa uuteen uskoon. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen kehittämishanke eli niin sanottu reformi on yksi hallituksen kärkihankkeista.

– Tavoitteena on uudistaa koko suomalainen ammatillinen koulutus likipitäen niin, että kaikki kivet käännetään ja koulutusta uudistetaan vastaamaan koko ajan kiihtyvällä vauhdilla muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin. Samalla pyrimme vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden eli opiskelijoiden tarpeisiin, kertoo opetusneuvos Elise Virnes Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Muutos tulee toden totta näkymään ja tuntumaan koulutuksen arjessa. Jatkossa tarkastelun keskiössä ovat koulutuksen osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys, tuloksellisuus, tehokkuus, vaikuttavuus ja laatu.

– Ammatillisen koulutuksen kentältä ei löydy vertailukohtaa muutoksen suuruudesta, mutta jo pelkästään siirtymistä osaamisperusteisuuteen opetussuunnitelmissa voi verrata perusopetuksen tuloon Suomeen aikoinaan, Virnes kuvaa.

 

Läpäisyä tehokkaammaksi

Ammatillisen koulutuksen läpäisyä on tehostettu jo vuosia erillisen kehittämishankkeen tiimoilta. Savon koulutuskuntayhtymän TATU – tartu tutkintoon! -hankkeessa on luotu hyviä käytäntöjä, joita jalkautetaan nyt koko Suomeen. 

– Digitaalisiin opetusmenetelmiin siirtyminen on ollut yksi tehokkaista keskeyttämisiä vähentävistä keinoista. Toisaalta monet hyvät käytännöt eivät ole uusia juttuja tai vaadi rahaa. Esimerkiksi jos opiskelija kokee, että opettaja on myönteinen ja kannustava, se vähentää keskeyttämistä huomattavasti, kertoo tutkija Jukka Vehviläinen Dialoog Oy:stä.

Mikä pysyy, mikä muuttuu? Kuuntele suuntaviivat.  Anne Heikkisen haastateltavina ovat opetusneuvos Elise Virnes sekä koulutustutkija Jukka Vehviläinen.

kuuntele Kesto: 18'18"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer