Teollisuuden vallankumous muuttaa insinööriopintoja

Anne Heikkinen - 3.3.2016 - 09:39:44

Kuva: Anne Heikkinen

– Kyse on merkittävästi teollisuutta muuttavasta valmistustekniikasta, puhutaan teollisuuden kolmannesta vallankumouksesta, tiivistää TKI-asiantuntija Antti Alonen ainetta lisäävän valmistuksen eli niin sanotun 3D-tulostuksen merkitystä teollisuudessa.

Savonia-ammattikorkeakoulun ainetta lisäävän valmistuksen oppimisympäristössä on esimerkkejä 3D-tulostuksesta. Hyllyiltä löytyy työkaluja, hampaita, jääkaapin ovenkahva sekä käsiproteeseja. Maailmalta löytyy myös mitä villeimpiä esimerkkejä lisäävän valmistuksen saralta: printattua suklaata ja muita elintarvikkeita ja jopa lääkkeitä.

– Perusajatuksena on, että samaa kappaletta ei kannata tehdä edelleen tulostettavaksi, vaan siitä pitää kehittää parempi ja kehittyneempi versio, Alonen kuvaa.

3D-tulostus elää maailmalla todellista nousukautta. Suomessa sen sijaan tullaan jälkijunassa. – Teollisuus on Suomessa karkean arvion mukaan viitisen vuotta muuta maailmaa jäljessä, varsinkin metallipuolella Suomi on pahasti jäljessä muuta maailmaa.

Yliopettaja Esa Hietikko on Alosen kanssa samoilla linjoilla. – Ainetta lisäävän valmistuksen sisältöjä pitäisi viedä kaikkiin opetussuunnitelmiin, niin terveysalalle, muotoilupuolelle, restonomeille kuin liiketaloudenkin opiskelijoille insinöörien lisäksi.

Uusi teknologia ja uudenlainen ajattelutapa muuttavat etenkin insinööriopetuksen sisältöjä. – Tuotteiden muoto voi olla vapaa ja se asettaa uusia haasteita tuotekehitykselle ja suunnittelulle. Muotoilun merkitys korostuu myös insinööriopinnoissa, Esa Hietikko kertoo.

kuuntele Kesto: 23'54"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer