Aspekti 30.8.2015

Toimitus - 30.8.2015 - 15:00:00

AspektiAspekti Yle Puheella sunnuntaina 30.8.2015.

Naisilla on iso rooli maailman ruokahuollon turvaamisesta, mutta aliedustus maatalousalan organisaatioissa. Tätä epäkohtaa pyrkii kohentamaan Maailman viljelijäjärjestön WFO:n naisten komitea, jonka puheenjohtajaksi on hiljattain valittu Savonia-ammattikorkeakoulussa opettava maatalousyrittäjä Kati Partanen.

Valamon luostari oli maailmansotien aikana ja jälkeen suuren murroksen äärellä. Sodan jälkeen nousi venäläisviha ja venäläisyyteen liittyviä merkkejä haluttiin karsia pois näkyvistä. Ortodoksinen kirkko sai tästä osansa, mutta vastusti muutosta hiljaisella kapinalla.

Ovatko kaikki Suomeen rantautuvat vieraslajit automaattisesti uhka kotoperäisille lajeille? Pitääkö esimerkiksi kotoperäisen jokirapukannan puolesta huolestua, kun Suomen merialueilta on löytynyt uusi tulokas eli liejutaskurapu?

Päärynä kestää suomalaisessa puutarhassa.
– Tämä on kokoelma geenipankki tai kokoelma omena-, päärynä- ja vähän muitakin puita, jossa testataan, miten näin pohjoisessa tai keskeisessä Suomessa omenapuut kasvavat ja viihtyvät, kertoo 1200 puun puutarhaa talkootoimintana ylläpitävä tutkija Harri Kokko.

Millaista on aivoystävällinen työ?
– Työ on oikein hyvää aivojumppaa ja aivokutinaa silloin, kun se on mitoitettu niin, että ihmisellä on myös aikaa miettiä mitä hän on tekemässä, sanoo tutkimusprofessori Kiti Müller. Perinteinen ergonomia säädettävine työpisteineen on meille jo tuttua juttua, mutta mitä on kognitiivinen ergonomia? Entä voiko ja pitääkö aivoja virittää?

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 60'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer