Millainen on historian Jeesus?

Anne Heikkinen - 2.12.2012 - 16:51:48

Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä? Millainen äiti Maria oli? Entä mitä symboloivat aasit, härät ja enkelit? Muun muassa näitä jouluun liittyviä kysymyksiä pohditaan ohjelmasarjassa Hän seimessä nukkuu.

Sarjan ensimmäisessä osassa kuullaan Jeesuksen syntymäkertomusten historiasta ja pohditaan, mitä oikeastaan tiedämme Jeesuksen elämästä.

Kuva: Anne HeikkinenKuopiolainen teologian tohtori Sakari Häkkinen tutkii historiallista Jeesusta ja hänen elämänvaiheitaan. Hän kuuluu kansainväliseen Jeesus-seminaariin, eli tutkijayhteisöön, jonka tavoitteena on kartoittaa faktoja historialliseen Jeesuksen ympäriltä.

– Kyseessä on tutkijoiden yhteenliittymä, jossa pyritään löytämään kaikki se tieto, mitä Jeesuksesta on kolmen ensimmäisen vuosisadan ajalta olemassa. Kun tieto on laitettu datapankkiin, niin sitä arvioidaan että mitä me voimme nykyisen historian tutkimuksen valossa sanoa Jeesuksesta ja millä todennäköisyydellä, Häkkinen kuvailee.

Mutta millaisen kuvan historia piirtää Jeesuksesta, hänen elämästään ja perheestään? Kuuntele Sakari Häkkisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 23'19"

 

Ohjelmasarjan osat:

  1. Millainen on historian Jeesus?
  2. Aasi, härkä ja enkelit - mitä joulun symbolit kertovat?
  3. Miten nuoresta Mariasta tuli kaikkien aikojen kuuluisin äiti?
  4. Miksi maailma juhlii joulua?

 

 

Lähettäjä: Tiina Moisio-Rusila (vieras) - 3.12.2012 - 19:01:57

Mistä syystä ei kuulu tuo radio-ohjelma, vaikka olen ladannut sen?

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 3.12.2012 - 19:25:00

Näyttää olevan MP3-tiedosto, pitää käynnistää käsin jos kone ei osaa itse? Riippuu kai koneesta ja selaimesta ja ääniohjelmista.

Lähettäjä: tuijukka (vieras) - 6.4.2014 - 20:02:00

Huoh kaikki totuus Jeesuksesta löytyy sieltä raamatusta, Nii ihan turha väärentää totuuksia. Ja Se sama jeesus joka raamatussa on Nii on kodannu miljardeja ihmisii parantanu jopa selasist sairauksista jolle lääkärit ei voi mitää. Sillä jumalan lapset vievät medioiden kautta ilo sanomaa ympäri suomea ja ympäri maailmaa muslimeja tulee joka kuukausi ukoon ja joka päivä miljoonia ihmisiä löytävät jumalan sen saman jeesuksen joka on raamatussa.! Ja huomautasin että jumala sen jeesuksen lähetti maailmaa, että ihmiset pelastuisi hänen poikansa jeesuksen kautta ha herätti kuoleistä myös ja elää tänä päivänä Tää ei oo uskontoo vaa tosi asia, ja olenhan itsekkin vuosi ja 6 kk sit kohdannu myös jeesuksen. Että kaikki totuus on Jeesuksesta on siinä jumalan sanassa raamatussa ei missää muualla.

Lähettäjä: tuijukka (vieras) - 6.4.2014 - 20:10:33

Jumala sen Marian ja joosefin pojaleen valitsi vanhemiksi ja Se oli jumalan suunitelmaa lähettää oma poika maailmaa tekemään isänsä tahdon sovitamaan koko ihmiskunnan synnit ja ajamaan tien taivaaseen että raamatussa Se jeesusksen totuus on ja isä ei jätäny poikaansa kalliohautaan vaan herätti kuoleista kolmantena päivänä. Ja tämä jeesus on kohdannut miljardeja ihmisii ympäri maailmaa. Sillä medioiden kautta ihmiset julistavat ilo sanomaa Jeesuksesta. Ja muslimeja tulee joka kuukausi uskoon ja päivittäin tulee miljoonia ihmisiä uskoon, sillä jumalan lapset medioiden kautta sekä radion ja internetin ja ihmisten muutos kirjojen kautta vievät ilo sanomaa ympäri maailmaa sinnekin minne muuten ei päästä.

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 30.1.2016 - 17:40:07

Yksi oletettu malli historiallisesta Jeesuksesta ja häneen liittyvästä kertomuksesta:
Jeesus oli luovutettu Qumraniin kasvatettavaksi ja siellä hän oli omaksunut Qumranin sotakäärössä ilmenevän Jerusalemin hallisevaan luokkaan kohdistuvan kriittisen asenteen, hänestä oli tullut itse asiassa zelootti, joka sittemmin aiheutti mm. temppelimellakan. Suuri Neuvosto joutui tasapainoilemaan roomalaisten ja juutalaisten välillä. Sen jäsenet ja roomalaiset eivät välttämättä tieneet, että yhden kapinajohtajan isä (Josef Ari Mattatias) oli Suuren Neuvoston jäsen ja häntä suojellakseen evankeliumit eivät myöskään asiaa paljastaneet. (Vrt, Jaakobin protoevankeliumi: ylipappi: " Joosef Joosef,miksi et tullut kokoukseemme..?")
Joosef Arimatilaisen asema rikkaana rakentajana ja suuren neuvoston jäsenenä oli erittäin arkaluontoinen. Neuvosto tasapainoili Rooman ja Israelin välissä ja neuvoston jäsenen omaa poikaa epäiltiin siis kapinalliseksi. Joosef A:n täytyi salata neuvostolta, että tiesi Jeesuksen pojakseen.

Juutalaissota alkoi 66 jKr. jolloin evankeliumeita vielä todennäköisesti laadittiin ja siten niitä kirjoitettaessa asiat olivat vielä täysin haavoilla, sukulaisia ja kapinallisia (opetuslapsia) suojeltiin, ja kuten teologian tohtori Johannes Lehman kirjassa Raportti rabbi J:stä selvittää, evankeliumeissa ilmaistiin asioiden poliittiset luonteet ja todelliset asia- ja sukulaisuuhteet kovin peitetysti. Jeesuksen opetuslapsista esim. noin puolet ovat olleet hänen sukulaisiaan, saman verran näyttää olleen zelootteja. Tarkoituksena oli aloittaa sodalle suotuisan astrologisen hetken (aurinko/Mars-asema/precesion täyttyminen: aurinkomyytti)koittaessa valon lasten sota pimeyden lapsia vastaan ja saattaa Herran päivän koittamista varten Jerusalemin valtaistuimelle kuningas Daavidin huoneesta (Kuningas-Messias, heitä oli kaksi, pappis-M ja kuningas-M: molemmat Jeesuksia : Jesus Bar Abbas toinen, Jesus Nazoraios toinen).
Kapina epäonnistuu ja kuningas Messias telotetaan. Telotus epäonnistuu, koska Qumranin essealaiset terapeutit (valkopukuiset ’enkelit’ tuntevat mirhan ja aloen voiman.) virvoittavat tajuttoman. Ja suuri (peite)tarina syntyy.

Peitetarina-huijauksen kohteena oli roomalainen viranomainen ja roomalaismieliset juutalaiset, ja suojauksen tuli kestää niin kauan kun Jeesuksen seuraajia ja sukulaisia kanasallisuusmielisyytensä vuoksi vainottiin. Siksi kehitettiin samaan aikaan poliitisten tapahtumien päälle puhtaasti uskonnollinen käsitteistö ja narraatio kuitenkin niin, että pesher-kielen tutkijalla ja tuntijalle asian todellinen luonne paljastuu. Suosittelen teologian tohtori Barbara Thieringin asian hyvin valaisevia kirjoituksia ja teologian tohtori Johannes Lehmanin yllä mainitsemaani kirjaa Raportti rabbi J:stä. Uskonnollinen käsiteistö viittasi myös Jeesuksen esoteerisiin opetuksiin, jotka ovat sisältyäneet erityisesti Gogoltha-kertomuksen punottua profeetalllista astronomiaa ja aikansa sakraaligeometeriaa vesica-pisciksineen. Liike oli siis uskonnollispoliittinen, molemmat olivat läsnä. Politiikka kätkettiin uskontoon ja uskonto sisälsi myös esoteerisen puolensa. On siis huomattava, että evankelimit kirjoitettiin aikana, jolloin eri ryhmien suhteet olivat yhä täysin tulehtuneet ja käymistilassa, mikä johtikin sitten myös kapinaan, minkä jälkeen Jerusalem hävitettiin. Suojauksesta huolimatta useimat liikkeen johtohahmot myöhemmin telotettiin - ei uskonnollisita - vaan poliittisista syistä. Minkä näyttää hyvin esim. Apt. 12.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer