Kari Enqvist: Mitä on ihminen – fyysikon näkökulma

Professori Kari Enqvist

Mitä fysiikka on, entä millainen on ihminen fysiikan näkökulmasta? Onko ihmisellä omaa tahtoa, ohjaavatko ihmistä jokin korkeampi voima tai fysiikan peruskäsitteet?

Muun muassa näitä aiheita käsittelee Kari Enqvist Humanismin illat -luentosarjaan kuuluvassa luennossaan. Enqvist toimii Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen teoreettisen fysiikan professorina.

Enqvist toteaa, että ihmisenä oleminen tuntuu joltain aivan muulta kuin miten tiede sen määrittää.
– Ihmisenä oleminen on jotain muuta kuin pelkästään atomien tanssahtelua ja alkeishiukkasten pyörimistä ja fysiikan lakien jotenkin orjallista noudattamista. Meistä tuntuu siltä, että meillä on halua, tahtoa ja toiveita ja elämyksiä.

Ihminen näyttääkin joltain ihan muulta kuin atomeilta. Kuten muutkin esineet, rakennukset ja seinät.

– Kun me katsotaan ruusua, me ei nähdä sitä atomien kollektiona, vaan jonain millä on jokin väri. Nähdään se esimerkiksi punaisena, se on meidän mielessä oleva laadullinen ominaisuus joka tuntuu olevan valovuosien päässä molekyylien maailmasta.

– Luonto ja sen perusvaikutukset ovat pohjimmiltaan epälineaarisia. Tämä aiheuttaa tavattoman ilmiasujen monimutkaisuuden. On ymmärrettävissä se että ihmisen sisäinen maailma on erilainen kuin atomien hyörinä, vaikka se niistä sitten jollain tavoin syntyy, Enqvist kuvailee.

Maailma koostuu atomeista, mutta me emme näe maailmaa atomeina. Maailmassa on kyse kokonaisuuksista.
Onko maailma täysin deterministinen? Onko ihmisellä vapaa tahto?

Muun muassa näitä asioita Kari Enqvist pohtii luennossaan:

kuuntele Kesto: 50’06”

 


Luento on taltioitu 21.5.2010 Humanismin illat -luentosarjan tilaisuudesta.

Humanismin illat ovat kaikille avoimia luentoja, joiden tarkoituksena on virittää ja edistää humanistista keskustelua Pohjois-Savossa.

Humanistin iltojen järjestäjinä toimivat Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Kuopion kesäyliopisto.

» Luentosarjan etusivulle

Vastaa