Leikkiä joka lähtöön

Anne Heikkinen - 22.7.2010 - 09:22:39

Leikkejä löytyy joka lähtöön. On paljon leikittyjä sääntöleikkejä, kuten vaikkapa kymmenen tikkua laudalla tai kirkonrotta ja toisaalta vapaata leikkiä, joka viriää ajan ja paikan mukaan esimerkiksi luovaksi kotileikiksi.

Erityislastentarhanopettaja Tiina Mikkilä kertoo, että leikinmuodot menevät iloisesti limikkäin ja lomikkain.
– Pääjako on luovat leikit ja sääntöleikit. Luovassa leikissä lapset ovat pääroolissa kehittämässä ja vetämässä leikkiä eteenpäin.

Sääntöleikit tulevat noin 5-6 vuotiaan lapset elämään.
– Näissä leikeissä on selvät säännöt ja tavoitteet. Lapset ovat hyvin tarkkoja säännöissä ja näissä opetellaankin sosiaalisia ja yhteistyön taitoja.

Arki on leikkiä

Mutta mikä on aikuisen rooli lapset leikeissä? Mikkilä kertoo, että leikki viriää pääsääntöisesti itsestään, mutta joskus lapsi tarvitsee apua leikin löytämiseen.

– Tärkeää on, että aikuinen on läsnä ja saatavilla jos tulee vaikkapa konflikteja. Aikuinen voi myös rikastuttaa leikkiä keksimällä sille toisenlaista suuntaa ja kaikota taas pois kun leikki sujuu. Sääntöleikeissä tarvitaan aikuisen lohtua ja ohjaamista, että pettymyksiäkin tulee.

Joskus lapsi jämähtää tiettyyn leikkiin tai leikin kaavaan. Tiina Mikkilä toteaa, että aikuisen hälytyskellot alkavat soida, jos lapsi jumiutuu leikeissä aina samaan rooliin, vaikkapa puhumattomaksi koiraksi tai ei näytä pääsevän muiden leikkeihin mukaan.

Aina leikin ei tarvitse olla järjestettyä erikoistetemistä.
– Kannattaa ottaa lapset mukaan arkisiin touhuihin. Astianpesukoneen täyttäminenkin on lapselle leikkiä, Mikkilä muistuttaa.

kuuntele Kesto 5'44"

Katso myös:

Kuka pelkää kirkonrottaa? Jynkän alakoulun oppilaat opastavat (video)

 

Footer