Steinerpäiväkodissa leikki on vapaa

Anne Heikkinen - 15.7.2010 - 21:53:35

Kuopiolaisessa Steinerpäiväkoti Pikku-Saimassa sade ei haittaa lasten ulkotouhuja. Kurapukuiset ulkoilijat täyttävät sankoja rännistä tippuvalla vedellä ja muovaavat kakkuja kosteasta hiekasta.

Varhaiskasvattaja Jaana Kohvakka kertoo, että vapaalla leikillä on steinerpedagogiikassa iso rooli.
– Leikki on päiväkoti-ikäisten lasten tärkeimpiä asioita. Vapaassa leikissä voidaan käydä läpi elämän asioita, kaikkea mitä lapsi näkee ja kokee.

Vapaa ja spontaani leikki on oikeastaan luovaa leikkiä.
– Siinä lapsi voi käyttää omaa mielikuvitustaan. Esimerkiksi valmiita leluja, joilla leikittäisiin vain hetki, ei ole meillä lainkaan. Leikissä tärkeää on myös kontaktin luominen toisiin leikkikavereihin.


Tilaa mielikuvitukselle

Steinerpedagogiikassa aikuisen tehtävänä on olla tukemassa vapaan leikin syntyä. Jaana Kohvakka kertoo, että päiväkodissa aikuinen on läsnä siinä kuin isä tai äiti lapsen kotona.
– Saatan auttaa linnan teossa tai korjaan nuken vaatteita yhdessä lapsen kanssa. Keskitymme siihen, että ympäristö on kodinomainen, rauhallinen ja turvallinen.

Mutta millaisia ovat Pikku-Saiman lasten lempileikit?
– Paljon leikitään kotileikkejä ja hoivaleikkejä, juoksuleikit ovat myös suosittuja. Pojat tekevät kepeistä pyssyjä tai miekkoja. Kivet, kepit, puupöllit ja kannot ruokkivat lapsen mielikuvitusta.

Pikku-Saiman pihalla leikkiä riittää. Jaana Kohvakka kertoo, että päiväkodissa kuulee harvoin lapsiperheessä niin tuttua lausahdusta, että ei olisi mitään tekemistä.
– Ja sitten kun otetaan laudat ja vasarat käyttöön, niin silloin se vasta touhu syntyykin!

kuuntele Kesto 5'20"

Katso myös:

Miten hypitään narua? Jynkän alakoulun oppilaat opastavat (video)


Footer