Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus

Kuva: Kimmo Salvén

Ovatko Minna Canthin ajoista keskeiset tasa-arvoon ja oikeuteen liittyvät ongelmat muuttuneet 170 vuodessa? Entä voisiko Canthin kaltaisilla vaikuttajilla olla sijaa nykypäivän yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä? Näitä asioita pohtii puheenvuorossaan Itä-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Veijo Tarukannel.

– Canth kirjoitti monista aiheista, mm. työväen asiat, rauhan asia, sielutiede, uskontokysymykset, kielikysymykset, kansanvalistus, raittiusasiat, naistenkasvatus- ja perimysoikeus, yleensä naisasia. Aivan selvästi oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymyksiä, epäkohtien esiin nostamista ja parannussuunnitelmien esittelyä. Monet näistä kysymyksistä ovat edelleen hyvin ajankohtaisia, Tarukannel arvioi.

– Itse kaipaan sellaisia kirjailijoita kuin Minna Canth oli, jotka nostavat esiin näitä yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja panee meidät ihmiset miettimään, onko ongelmia olemassa ja onko niihin jotain ratkaisukeinoja löydettävissä.

Hän kuitenkin toteaa, että yhteiskunnallisia keskustelijoita löytyy tänäkin päivänä. Esimerkkeinä Tarukannel nostaa esiin Pentti Linkolan, Kaarlo Tuorin ja Pauli Rautiaisen, jotka hyvin erilaisina keskustelijoina osoittavat, kuinka monimutkainen ja monipuolinen ilmiö oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat.

– Toisaalta he osoittavat, kuinka hyvin erilaisista näkökulmista näitä ilmiöitä voi tarkastella.

Kuuntele luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 52'41"

 

Minna Canth 170 vuotta -luentosarjan etusivulle

Humanismin illat -luentosarjan etusivulle


Luennot ovat osa Humanismin iltojen luentosarjaa. Luentosarjan järjestäjinä toimivat Snellman-kesäyliopisto, Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

Sarjan luennot, paikkana Kuopion kaupungintalon juhlasali:

Luentotaltiot julkaistaan myös Kantin verkkosivuilla.

 

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 16 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.