Koulutus ja oppiminen

Säästetäänkö Suomessa osaamisesta?

600 miljoonaa euroa. Se summa pitäisi nipistää koulutuksen saralta, jos hallituksen kaavailemat leikkaukset pitävät kutinsa. – Osaamisen tason tietoisella laskulla voi olla kauaskantoisia seurauksia, tuumii Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Juho Pulkka.

Ammattina hoiva-alan yrittäjyys

Riistaveden palvelukodin yrittäjänä toimiva lähihoitaja Leena Ropponen on kulkenut pitkän polun unelma-ammattiinsa hoiva-alan yrittäjänä. Lisäoppia antoisaan, mutta vaativaan työhönsä hän on hakenut Savon ammatti- ja aikuisopiston aikuiskoulutuksesta.

Innovaatiotoimintaa koulutuksen arkeen

– Innovaatiokyvyn korostaminen kuuluu jokaiseen ammattialaan. Me koulutamme asiantuntijoita eri aloille ja erilaisiin tehtäviin, mutta kaikille yhteistä on, että heillä on kyky innovaatioihin, toteaa Savonia-ammattikorkeakoulun innovaatioyliopettaja Miika Kajanus.

Tieteen päivät: Yhteiskuntaluokka työläistyttöjen koulutusvalinnoissa

Suomea on perinteisesti pidetty tasa-arvon mallimaana, myös koulutuksellisen tasa-arvon suhteen. Suomessa kodin varallisuus ei pääsääntöisesti rajoita nuoren opiskelua. Sen sijaan yhteiskuntaluokka ohjaa nuorten kouluttautumista mahdollisuuksien tasa-arvosta huolimatta.

Savonia keskittää Kuopion toiminnot Savilahteen

Savonia-ammattikorkeakoulun osakeyhtiön hallitus päätti 31.8.2015, että kampus 2020 -suunnittelussa keskitytään kartoittamaan ja käymään neuvotteluja eri sijoittumis- ja toteuttamisvaihtoehdoista Kuopion Savilahden alueelle. Savonian alustavan aikataulun mukaan uudet toimitilat olisivat käytössä syyslukukauden alkaessa 2020.

LUMAlla Suomi nousuun?

– Lapset eivät jostain syystä ole riittävän kiinnostuneita näistä aineista. On selkeitä merkkejä siitä, että myös osaamisen taso on menossa alaspäin esimerkiksi matematiikassa, kertoo matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opetusta kehittävän LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja, apulaisprofessori Pekka Hirvonen.