Hyvän elämän eväät - Pienillä muutoksilla on suuri merkitys

Kimmo Salvén - 24.1.2006 - 13:34:11

Hyvän elämän eväät:
» Osa 1
» Osa 2
» Osa 3
Hyvän elämän eväät –luentosarjassa terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Jaakko Mursu Kuopion yliopistosta pyrkii ohjaamaan kuulijansa pysyvään, elinikäiseen painonhallintaan.

Luentosarja on taltioitu Kuopion kansalaisopiston järjestämistä tilaisuuksista. Kuopion Kansalaisopiston verkkosivuilta löydät myös mm. ajantasaista tietoa muista järjestettävistä luentosarjoista sekä Kuopion kansalaisopiston toiminnasta.

 

Osa 3/3: Pienillä muutoksilla on suuri merkitys

Kuva: Kimmo Salvén

Tärkeintä painonhallinnassa tai laihduttamisessa ei ole tavoitella suositusten mukaista ruokavaliota, vaan pyrkiä muuttamaan omia ruokailutottumiksiaan pienin muutoksin kohti terveellisempiä elintapoja.

Suurin tavoite laihduttaessa on saada aikaan pienempi energiansaanti kulutukseen nähden. Painon jo pudottua näiden keskinäinen suhde pyritään saamaan tasapainoon.

 

kuuntele Kesto 6'55"

 

 

Rasva = energiapommi?

Rasva on tärkeä osa ruokavaliota, mutta vain kohtuudella nautittuna. Rasvansaannin vähentäminen onkin yksi helpoimmista energiansaannin vähentämiseen tähtäävistä keinoista. Jaakko Mursu käy seuraavassa läpi energiansaannin aakkosia eri ruoja-aineden kuin myös -annosten kautta.

kuuntele Kesto 11'58"

 

Energiatiheydellä on väliä

Ravinnon energiatiheys on merkityksellinen tekijä näläntunteen kannalta. Matalan energiatiheyden omaava ruoka-aine vie suhteessa enemmän tilaa vatsassa, joka taas luo kylläisyyden tunteen. Tämä on hyvä huomioida laihduttaessa, sillä näläntunnetta on syytä välttää.

Esimerkkinä matalan energiatiheyden omaavista ruoka-aineista voidaan mainita hedelmät ja kasvikset. Lisäämällä näiden osuutta ruokavaliossa voidaan energiansaantia vähentää kärsimättä näläntunteesta.

kuuntele Kesto 8'53"

 

Kuva: Kimmo Salvén

Ruokailurytmin vaikutukset näläntunteeseen

Myös järkevän ja säännöllisen ruokailurytmin avulla voidaan välttää näläntunnetta. Tällä on suuri merkitys painonhallinnan kannalta, sillä nälkäisenä ruokaillessa annoskoko usein kasvaa ja valinnat ruoka-aineiden suhteen ovat lihottavampia.

kuuntele Kesto 4'05"

 

Suositukset

Luentosarjan kolmannen osan lopuksi Jaakko Mursu kertoo hieman ruokavalioihin liittyviä suosituksia. Suositukset ovat varmasti hyviä ja tavoiteltavia, mutta laihduttajan ei kannata pyrkiä tähän liian suurilla muutoksilla.

kuuntele Kesto 5'00"Luennoitsijana:

  • TtM, ravitsemusterapeutti Jaakko Mursu, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer