Alzheimerin taudin kaari on kymmeniä vuosia

Kari Salmela - 18.3.2008 - 11:19:00

- Dementiapotilaiden ja muistihäiriöiden määrä kasvaa arvioiden mukaan nelikertaiseksi seuraavan viiden vuoden kuluessa, arvioi sanoo dosentti Mia Kivipelto Kuopion yliopistosta. Hän työskentelee myös Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

Kuva: Kimmo Salvén- Jos dementian alkua voitaisiin lykätä viidellä vuodella, nämä tautimäärät puolittuisivat, mistä olisi mittava merkitys koko kansantaloudelle, totesi Mia Kivipelto Kuopiossa järjestetyssä "Aivot ja ravinto" -seminaarissa, joka oli osa kansainvälisen aivoviikon tapahtumia.

Miksi hermosolut alkavat kuolla aivoissa? Miksi tämä kaunis solu alkaa kuolla. Varmoja syitä ei ole löytynyt. Riskitekijöitä on kylläkin löytynyt kuten korkea ikä, geeniperimä, mutta näihin emme voi vaikuttaa.
Tämä on Kivipellon mukaan johtanut hieman fatalistiseen käsitykseen esimerkiksi Azlheimerin taudin kohdalla. Ajatellaan että tauti tulee jos on tullakseen, eikä siihen voi itse vaikuttaa.

Mutta viime vuosina olemme oppineet ymmärtämään lisää Alzheimerin taudista.
Kivipellon mukaan yksi mielenkiintoisista asioista Alzheimerin taudissa on se, että taudilla on hyvin pitkä elämänkaari.
- Tiedämme, että ensimmäiset muutoksen aivoissa tapahtuvat 20, jopa 30 vuotta ennen kuin tauti pystytään diagnosoimaan.

Kuuntele Kivipellon puheenvuoro:

kuuntele Kesto 21'59"

 


Haastateltavana:

  • Dosentti Mia Kivipelto, Kuopion yliopisto; Tukholman Karoliininen instituutti

 

Samasta tilaisuudesta taltioitua:

Lähettäjä: Atro Niiniluoto (vieras) - 11.10.2013 - 12:03:51

Tuen kaikkea Alzheimerin tautiin liittyvää. Taloudessamme käytetään myös B-vitamiinia, mutta itse en käytä.

Footer