Suomeen kahdeksan, Savoon yksi mitali WorldSkills 2011 -kisoista

Kimmo Salvén - 10.10.2011 - 09:57:16

Maailman suurin nuorten ammatillinen kilpailutapahtuma WorldSkills päättyi sunnuntaina Lontoossa. Suomen joukkue pääsi juhlistamaan viittä hopeaa ja kolmea pronssia. Suomesta kilpailuun osallistui 46 hengen joukkue.

Savoon tuli yksi mitali, Savon ammatti- ja aikuisopiston Antti Ukkonen (17 v.) saavutti hopeaa lentokonehuollon kilpailulajissa.

Lisäksi suomalaiskilpailijat voittivat hopeaa painotekniikassa, kauneudenhoidossa, ravintolapalvelussa ja lähihoitajalajissa. Pronssisijoille yllettiin maalaus ja tapetointi -lajissa, floristiikassa ja hiusmuotoilussa.

Lisäksi 18 suomalaista palkittiin Medallion for Excellence -tunnustuksella, joka annettiin pistemäärissä yli lajinsa keskitason (500 pistettä) sijoittuneille. Lajinsa keskiarvon yläpuolelle sijoittui yli puolet suomalaisen kisajoukkueen kilpailijoista.

– Kilpailun tulos kertoo, että suomalainen toisen asteen ammatillinen koulutus on korkeatasoista ja lähellä maailman kärkeä. Suomalainen ammattikoulutus ja koulutusjärjestelmä olivat runsaasti esillä myös tapahtuman oheisohjelmassa, opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen sanoo.

– Olemme erittäin tyytyväisiä tulokseen. Antti teki uskomattoman suorituksen Lontoossa kilpailussa, joka oli todella kovatasoinen. Antin suorituksesta kertoo jotain myös se, että osa hänen kilpakumppaneistaan olivat olleet jo pitempään työelämässä Antin itsensä ollessa tällä hetkellä vasta ammattitutkinnon opiskelija, kommentoi Savon ammatti- ja aikuisopiston rehtori Jukka Kosunen.

WorldSkills London 2011 -kilpailuun osallistui 960 nuorta 51 maasta. Kilpailua kävi seuraamassa yli 200 000 katsojaa.

Yhteenveto ammattitaidon MM-kilpailujen tuloksista Suomen osalta

Hopeamitali:

• Lentokonehuolto: Antti Ukkonen, Juankoski (Savon ammatti- ja aikuisopisto)
  • Ravintolapalvelu: Maria Suihkonen, Jyväskylä (Jyväskylän ammattiopisto)
  • Kauneudenhoito: Heidi Huttunen, Joensuu (Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä)
  • Painotekniikka: Susanna Virtanen, Turku (Turun ammatti-instituutti ja Jyväskylän ammattiopisto)
  • Lähihoitaja: Noora Jänkälä, Keminmaa ja Mari Kurula, Simo (Ammattiopisto Lappia)

Pronssimitali:

• Hiusmuotoilu: Kerttu Johansson, Kouvola (Kouvolan seudun ammattiopisto)
  • Floristiikka: Jenniina Tiikkainen, Ikaalinen (Jämsän ammattiopisto)
  • Maalaus ja tapetointi: Aku Korhonen, Jalasjärvi (Turun ammattiopistosäätiö)

Lähde: Savon ammatti- ja aikuisopisto

Katso myös haastattelu YLE Areenasta:

Ykkösen aamu-tv: MM-mitalit kotiin nuorten ammattikisoista (YLE Areena)

Kuuntele hopealle sijoittuneen Antti Ukkosen mietteitä kisoihin valmentautumisen ajalta:

Tavoitteet korkealla ilmassa (Kantti.net, 7.6.2011)