Restonomin tutkinto: Palveluja vauvasta vaariin

Matkailu- ja ravitsemisala tarjoaa nopeatempoisen, monimuotoisen ja kansainvälisen työskentely-ympäristön. Koulutuksesta valmistuneen työpaikkoina voivat olla esimerkiksi hotellit, ravintolat, liikenneasemat tai matkailukeskukset. Alalla työskentely vaatii ammattiosaamisen lisäksi hyviä sosiaalisia taitoja, palveluhenkisyyttä sekä kielitaitoa.

Matkailu- ja ravitsemisala on nuorten keskuudessa tavattoman suosittu ja koulutukseen hakeutuvien määrät pysyvät korkeina vuodesta toiseen. Mikä alassa kiehtoo?

» Restonomin tutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu


Palveluja vauvasta vaariin

– Osuuskauppa PeeÄssä palvelee matkailu- ja ravitsemiskaupan alalla kuluttajia vauvasta vaariin ja perheistä bisnesasiakkaisiin, summaa toimialajohtaja Elina Pallonen-Eriksson. Pohjoissavolainen osuuskauppa on yksi maakunnan suurimmista yrityksistä. Asiakasomistajina on noin 90 000 kotitaloutta ja vuoden 2009 myynnin arvioidaan nousevan 550 miljoonaan euroon.

Elina Pallonen-Eriksson kertoo, että yritys haluaa olla aktiivisesti mukana maakunnan ja omien toimialojensa kehittämisessä. Siksi yhteistyö alalle uutta työvoimaa kouluttavien koulutusorganisaatioiden kanssa tuntuu luontevalta ja tarpeelliselta.
– Yhteistyö on muun muassa mentoritoimintaa, harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen tarjoamista ja opiskelijoille räätälöityjä lopputyöaiheita.

kuuntele Kesto: 6'40"

 

Elina Pallonen-Eriksson kertoo olevansa varsin tyytyväinen ammattikorkeakoulusta valmistuvien osaamiseen.
– Joka tapauksessahan työnantajalla on kuitenkin viimeinen vastuu uuden työntekijän perehdyttämisestä juuri tämän yrityksen ja oman toimipaikan käytäntöihin ja työtapoihin. Se, mitä kaipaisin koulutukseen lisää, on panostusta johtamiseen ja eritoten erilaisuuden johtamiseen.

Työnantaja arvostaa yrittäjähenkistä asennetta alalle tulevilta. Vahvan ammattiosaamisen lisäksi tarvitaan myös tilannetajua, sosiaalisuutta ja niin sanottua hyvää pelisilmää asiakaspalvelutilanteissa.

Mutta millaisia työtehtäviä matkailu- ja ravitsemisala tarjoaa? Pallonen-Eriksson kertoo, että vastavalmistuneet työskentelevät aluksi muun muassa tarjoilijoina tai hotellin vastaanotossa. Osa nousee ajan myötä vuoropäällikkötehtäviin tai muihin päällikkötehtäviin.
– Alalla on todella hyvät mahdollisuudet edetä uralla, jos nuorelta löytyy osaamista, omaa tahtotilaa ja kehittymisen valmiutta.

Matkailu- ja ravitsemisala on mielikuvissa nuorekas ja hohdokas; ovatko mielikuvat oikeita?
– Kyllä, kokonaisuudessaan ala on mielenkiintoinen, nopeasyklinen ja sykkivä ala, joka tarjoaa monenlaisia työtehtäviä. Ruokaravintolassa työskenteleminen on eri juttu kuin juomaseurustelussa tai iltaviihteessä työskenteleminen. Paljon riippuu myös siitä, onko asiakaskunnassa kansainvälistä porukkaa vai kotimaisia kuluttajia.

Osalle nuorista hotelli- ja ravitsemisalalla työskentely on elämänvaihe, jota tehdään aikansa ja sitten kouluttaudutaan lisää tai vaihdetaan kokonaan alaa.

Elina Pallonen-Eriksson on vakuuttunut siitä, että osaajia alalle kaivataan myös jatkossa.
– Näin on, vaikka juuri nyt onkin seesteisempi vaihe. Ihmiset tulevat aina tarvitsemaan matkailu- ja ravitsemisalan palveluita. Itse asiassa pientä kotimaan matkailun virkistymistä on havaittavissa jo nyt.

kuuntele Kesto: 7'54"


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavat:

  • Lehtori Pauli Verhelä, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Lehtori Markku Haapakoski, Savonia-ammattikorkeakoulu

» Restonomin tutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer