Professori Esko Antola: Itämeren mosaikki

Kimmo Salvén - 5.11.2009 - 12:20:00

Arkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.

» Ohjelmasarjan etusivulle

Syksyn luentosarjan ensimmäiseksi vieraaksi saapui professori Esko Antola. Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan.

kuuntele Kesto: 5'50"

 


 

Professori Esko Antola puhui luennossaan Itämeren tilanteen parantamiseen tähtäävistä toimista ja ympäristövaltioiden suhtautumisesta ja suhteesta Itämereen.

Itämeren tilan ja sen parantamiseen tähtäävien toimien pohtiminen on tärkeää juuri nyt, sillä parhaillaan laaditaan EU:n itämeren strategiaa. Itämeri on EU:n ensimmäinen makroalue, se koskettaa yhteensä kahdeksaa ympärysvaltiota. Vastaavaa aluestrategiaa tehdään myös Tonavan ympärillä oleville maille ja Antola odottaa vastaavaa prosessia lähiaikoina myös Adrianmerelle. Itämeren strategiasta pitäisi saada malli jota voidaan käyttää jatkossa myös muiden makroalueiden mallina. Tämä myös parantaisi Itämeren painoarvoa EU:n sisällä.

Antola painottaa sitä, että Itämeren alueen valtiot pitäisi saada myös sitoutumaan tehtävään strategiaan.
Antolan mielestä yksi avain Itämeren merkityksen kirkastumiselle ja eri valtioiden vastuunotolle Itämeren suhteen olisi se, että Itämeri nähtäisiin eräänlaisena mosaiikkina tai kaleidoskooppina, hyvin monina eri ulottuvuuksia. Nämä ulottuvuudet tulisi saada myös toimimaan keskenään.

Antola listaa mosaiikin palasiin muun muassa Itämeren ja sitä ympäröivän alueen historian, rinnakkain elävät pienet ja suuret valtiot, niiden välisen ja sisäisen politiikan merkityksen Itämerelle, Itämeren talousalueen ja Itämeren alueen maiden positiiviset ja negatiiviset vaikutukset turvallisuudelle. Yhtenä ajankohtaisena esimerkkinä hän nostaa esille Itämerelle rakennettavan kaasuputken, joka lisää hankkeessa mukana olevien maiden riippuvaisuutta toisistaan.

Tämä mosaiikki tulisi nähdä kokonaisuutena jolla on useita keskinäisiä syy- ja seuraussuhteita, jolla on myös vaikutusta Itämerelle.

Kuuntele puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 55'24"

 


» Ohjelmasarjan etusivulle

Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 20.10.2009

Footer