Tutkimuksen tunnustuspalkinto silmätutkijalle

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 23.3.2006 - 16:45:00

Silmäsairauksien ennustetaan yleistyvät nopeasti seuraavien vuosikymmenien aikana. Syynä tähän on väestön ikääntyminen sekä tiettyjen silmätaudeille altistavien sairauksien kuten aikuistyypin diabeteksen lisääntyminen. Verkkokalvon ikärappeuma, silmänpainetauti ja diabeteksen aiheuttamat silmänpohjamuutokset ovat kolme yleisintä näkövammaisuuden aiheuttajaa.

Kuopion yliopiston tutkimuksen tunnustuspalkinnon saanut LT, FM Kai Kaarniranta tutkii silmänpohjan ikärappeumaa solu- ja molekyylibiologisin menetelmin.

kuuntele Kesto 4'03"

Silmänpohjan rappeuma on merkittävin näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus kaikissa ikäryhmissä. Sairauden ennaltaehkäisyn ja hoidon kannalta ongelmallista on se, että rappeuman perussyitä ei vielä tunneta tarkasti.

Silmänpohjan rappeumaa sairastavan näkö heikkenee tarkan näkemisen alueella, ja tauti johtaa ajan myötä sitä sairastavan merkittävään toimintakyvyn laskuun.

Silmänpohjan rappeumaan tepsiviä hoitomuotoja etsitään kuumeisesti. Kai Kaarniranta kertoo, että lähivuosina käyttöön on tulossa silmän sisään annosteltavia lääkeaineita.

kuuntele Kesto 5'03"

Aikuistyypin diabeetikoiden määrän lisääntyminen on merkittävä ongelma myös silmäsairauksien kannalta. LT Kai Kaarniranta toteaa, että diabetes tulee aiheuttamaan näkövammaisuutta yhä lisääntyvissä määrin.

Mutta onko olemassa mitään keinoa ehkäistä silmäsairauksia ja edistää silmien terveyttä?

kuuntele Kesto 4'49"

Kuopion yliopiston tutkimuksen tunnustuspalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa yliopiston 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Palkitun ehdotuksen rehtorille on tehnyt tutkimuksen arviointi- ja kehittämisneuvosto. Tunnustuspalkinnon suuruus on noin 30 000 euroa.

Tutkimuksestaan palkittu Kai Kaarniranta toteaa, että tutkijan työ on sinnikästä puurtamista. Töitä tehdään pienin askelin, eikä tieteellinen läpimurto ole päällimmäisenä tutkijan mielessä.

kuuntele Kesto 2'32"


Haastateltavana:

  • LT, FM Kai Kaarniranta, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer