Marjoilla terveyttä

Kari Salmela - 26.5.2006 - 15:04:00

Kuva: Kari SalmelaMarjojen terveysvaikutuksia on tutkittu Kuopion yliopistossa runsaan kymmenen vuoden ajan. Aiheesta on tehty kaksi väitöskirjaa Kuopiossa. Marjat sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä, joiden vaikutuksia mm. aikuistyypin diabetekseen ja syöpään tutkitaan.

Tulokset ovat olleet lupaavia, mutta tieteellinen läpimurto puuttuu. Fenoliyhdisteitä ovat flavonoidit, fenolihapot ja tanniinit, joita kasvit kehittävät joko suojakseen tai houkutukseksi – kuten on esimerkiksi värien laita.

Tuore tutkimus listasi terveellisten ruoka-aineiden Top-20 listalle peräti 15 marjaa. Tulos yllätti, sanoo dosentti, erikoistutkija Riitta Törrönen Kuopion yliopistosta.

kuuntele Kesto 3'22"

Luontaistuotevalmistajat ja elintarviketeollisuus muistavat pitää yllä kuvaa tuotteidensa mahdollisista terveysvaikutuksista. Kuluttajavirnaomaiset ovat joutuneet puuttumaan peliin kovin ottein. Auttaa ehkäisemään, antaa mahdollisuuksia ehkäistä sairautta ovat kokonaan eri asioita kuin ehkäistä ja parantaa.

Kuva: Kari SalmelaRiitta Törrönen muistuttaa, että tieteellisilläkään tutkimuksilla ei ole saatu lopullista varmuutta kuinka paljon esimerkiksi flavonoidit vaikuttavat sairauksien ehkäisyyn. Tiede käyttääkin toistaiseksi ilmaisua: "antaa viitteitä".

kuuntele Kesto 2'23"

Mitä flavonoideista lopulta tiedetään? Toistaiseksi kaikki tutkimukset, joilla on selvitetty flavonoidien osuutta ihmisen terveyteen, ovat tuoneet positiivisia uutisia.

kuuntele Kesto 2'04"

 


Haastateltavana:

  • Dosentti, erikoistutkija Riitta Törrönen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer