Lääkehoidon seuranta ontuu

Anne Heikkinen - 13.10.2006 - 11:41:00

Proviisori Leena Lahnajärvi Kuopion yliopiston sosiaalifarmasian laitokselta on selvittänyt reseptien uusimiskäytäntöjä Suomen terveyskeskuksissa. Hän tutki väitöskirjatyössään terveyskeskuslääkärien lääkkeiden määräämistä valtakunnallisella reseptitutkimuksella sekä selvitti reseptien uusimiskäytäntöjä lääkärien ja vastaanottoavustajien haastatteluilla 28 terveyskeskuksessa eri puolilla Suomea. Uusimiskäytännön kehittämistä selvitettiin puolestaan kokeilulla Kuopion terveyskeskuksessa sekä Kuopion yliopiston apteekissa.

Tutkimus kertoo karua kieltä reseptien uusimisen käytännöistä: uusimiskäytännöt ovat itsekseen muodostuneita rutiineja, joista ei ole olemassa yleistä ohjeistusta. Näin ollen lääkehoidon seuranta jää usein puutteelliseksi reseptien uusimisen yhteydessä.

Proviisori Leena Lahnajärvi toteaa, että yli puolella reseptejä uusivista potilaista on lääkitykseen liittyviä ongelmia. Yleisimmät ongelmat ovat pitkä seurantaväli sekä uni- ja rauhoittavien lääkkeiden pitkäaikaiskäyttö. Erityisesti iäkkäiden potilaiden, psyykelääkkeiden käyttäjien sekä sydän- ja verisuonitautipotilaiden lääkehoidon seuranta on puutteellista.

Löytyykö apu lääkehoidon parempaan seurantaan terveyskeskuksille kehitetystä reseptien uusimissuosituksesta?

 

kuuntele Kesto 6'42"

 

 

Kuopion yliopiston apteekissa proviisorina työskentelevä Harri Sormunen toteaa, että reseptien uusiminen puhututtaa myös apteekin tiskillä. Hän näkee reseptien uusimisen tärkeänä osana lääkeneuvontaa. Kuinka hyvin apteekin asiakkaat osaavat kysyä mielen päällä olevista lääkkeisiin liittyvistä asioista?

 

kuuntele Kesto 5'47"

 


Haastateltavana:

  • Proviisori Leena Lahnajärvi, Kuopion yliopisto, sosiaalifarmasian laitos
  • Proviisori Harri Sormunen, Kuopion yliopiston apteekki

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer