Diabetes kasvamassa epidemiaksi

Kari Salmela - 12.1.2007 - 14:19:00

Eturivin diabetes-tutkijoihin Euroopassa lukeutuva akatemiaprofessori Markku Laakso Kuopion yliopistosta on erittäin huolissaan diabeteksen yleistymisestä Suomessa.
Vuoden 2007 Matti Äyräpää -palkinnon saanut Laakso perää yhteiskunnalta nopeasti toimenpiteitä.

Kuva: Kari Salmela - Yhä nuoremmista ikäluokista tapaa tyypin 2 diabetesta, mikä on seurausta nuorten ylipaino-ongelmien lisääntymisestä. Nuorten lihomiseen ja huonoon ruumiilliseen kuntoon on saatava muutos, muuten meitä odottaa sellainen diabetes-epidemia, jota emme voi edes kuvitella, sanoo Laakso.

Markku Laakso ei juuri säästele sanojaan, kun vastaa kysymykseen diabeteksen näkymistä Suomessa lähivuosikymmeninä.
- 10-20 vuoden kuluttua diabetes-epidemia on entistä pahempi. Syy siihen on, että lapset ja nuoret liikkuvat entistä vähemmän ja syövät entistä huonommin.  Toinen epidemia, mikä meillä on 10–20 vuoden kuluttua, on diabetekseen liittyvien sydänsairauksien kasvu. Tulemme näkemään sen päivän kun esimerkiksi sepelvaltimotauti lähtee nousuun, sanoo akatemiaprofessori Markku Laakso Kuopion yliopistosta.

kuuntele Kesto 5'01"

Äyräpää-palkinto yllätti Laakson. 
- Se tekee nöyräksi, kun ajattelee ketkä kaikki sen ovat jo saaneet. Kyllä tämä on iso huomion osoitus sekä itselle, että myös sille tutkimusryhmälle, josta tulen, sanoo Laakso.

Markku Laakso on tehnyt elämäntyönsä tyypin 2 diabeteksen parissa. Väitöskirja valmistui 1986 Kuopion yliopistoon, kansainvälisiä tutkijatehtäviä, professuureja Kuopion yliopistossa vuodesta 1990 lähtien ja 2005 alkaen akatemiaprofessorin nimitys viideksi vuodeksi. Hän on kirjoittanut satoja artikkeleita diabeteksesta, ohjannut kymmeniä väitöskirjoja ja niin edelleen.

Markku Laaksolla on valtiotieteiden väitöskirja vuodelta 1975. Mikä sai yhteiskuntatieteilijä Markku Laakson innostumaan lääketieteestä ja nimenomaan tyypin 2 diabeteksesta?

kuuntele Kesto 7'12"


Haastateltavana:

  • Akatemiaprofessori Markku Laakso, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer