Metyylifenidaatti amfetamiinin vieroitushoitoaineeksi?

Kari Salmela - 8.1.2007 - 11:40:00

Amfetamiini on ollut meillä tämän vuosikymmenen ajan eniten käytetty suonensisäinen huumausaine.
Vaikka amfetamiini aiheuttaa maassamme lukuisan määrän erityyppisiä ongelmia, kuten käyttöön liittyvät HIV- ja hepatiittitartunnat, ylikuolleisuus, työkyvyttömyys, rikollisuus ja sosiaaliset ongelmat, ei amfetamiiniriippuvuuden hoitoon ole panostettu samalla tavalla kuin esimerkiksi heroiinin pitkäaikaiskäyttäjien hoitoon.

Nyt tehty tutkimus on ainutlaatuinen maailman mittakaavassa. Se on ensimmäinen lääkehoitotutkimus amfetamiinista, joka tehtiin lumelääkkeen avulla niin sanottuna satunnaistettuna tutkimuksena.
Tutkimuksen toteuttivat Kuopion ja Helsingin yliopistot ja Diakonissalaitos. Kohteena oli kymmeniä, keskimäärin yli 10 vuoden ajan amfetamiinia suonensisäisesti käyttäneitä henkilöitä pääkaupunkiseudulta.

Näin Kuopion yliopiston professori Jari Tiihonen kuvailee tutkimuksen kulkua:

kuuntele Kesto 4'07"

 

Metyylifenidaatti ei ole ongelmaton yhdiste. Se aiheuttaa riippuvuutta ja sen lisäksi on jo katukapassa välitettävä tuote.
Jos metyylifedaatista aikanaan tulee hyväksytty hoitomuoto amfetamiinin pitkäaikaiskäytön vieroitushoidossa, joutuu terveydenhuoltohenkilöstö hankalaan tilanteeseen. Katukaupassa laittomasti myytävä yhdiste on vähintäänkin pulmallinen hoitokäytännössä.

Tiihonen myöntää, että tilanne voi tulla vaikeaksi:

kuuntele Kesto 7'07"


Haastateltavana:

  • Professori Jari Tiihonen, Kuopion yliopisto
Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 11.1.2012 - 17:51:49

Aivan!

Footer