Tietoa nivelrikosta yhä varhaisemmin

Anne Heikkinen - 30.10.2007 - 13:56:00

Nivelrikko on niveliä rappeuttava sairaus, joka haittaa yhä useamman suomalaisen toimintakykyä. Nivelrikko etenee yleensä ikääntymisen myötä, mutta se voi kehittyä myös nuorella iällä esimerkiksi niveltä vaurioittavan urheiluvamman seurauksena.

Nivelrikko on hankala diagnosoitava; yleensä nivelrikkomuutokset havaitaan vasta kun nivelruston rappeutuminen on jo pitkällä. Nivelrikon hoidossa voidaankin keskittyä lähinnä potilaan kivun lievittämiseen ja nivelen toimintakyvyn ylläpitämiseen.

 

Filosofian maisteri Eveliina Lammentaustan väitöstutkimuksessa pyrittiin tarttumaan varhaisen diagnosoinnin ongelmaan ja kehitettiin uusia magneettikuvausmenetelmiä, joilla pystytään havaitsemaan yhä varhaisempia rustomuutoksia. Eveliina Lammentausta kertoo, että uusilla menetelmillä voidaan arvioida ruston ja luun kemiallista koostumusta, rakennetta ja jopa mekaanisia ominaisuuksia.

kuuntele Kesto 7'30"

Filosofian maisteri Eveliina Lammentaustan lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluva Nivelruston ja hohkaluun rakenteen ja mekaanisten ominaisuuksien arviointi kvantitatiivisen magneettikuvantamisen avulla tarkastettiin Kuopion yliopiston luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa 28.9.2007.

 


Haastateltavana:

  • FM Eveliina Lammentausta
Footer