Street Bee kaipaa jo kadulle

Kimmo Salvén - 14.6.2011 - 08:35:03

Kevät toi jälleen moottoripyörät kaduille. Monelle pärrän pärinä onkin ehdottomasti yksi tärkeimmistä kevään merkeistä, pyörän luomasta vapaudentunteesta puhumattakaan.
Aivan näin pitkällä ei vielä olla Savonia-ammattikorkeakoulun Savonia Drive -hankkeessa. Savoniassa rakennetaan Hondan vuoden 2008 CBR:n pohjalta katupyörää jollaista ei olla ennen nähty, pyörä päässee liikennekelpoiseksi syksyllä.

 

Idea pyörän rakentamiseen lähti MP09-messuilta saatuun palautteeseen siitä, millainen moottoripyörän pitäisi olla. Vastauksena tälle toimii Street Bee.
– Sporttinen, teknisesti oikein räyheä, tiivistää projektipäällikkö, liiketalouden opiskelija Mirkka Järvi liiketalouden opiskelijoiden tekemän markkinointitutkimuksen tulosta.

Savoniassa on puuhattu moottoripyörien ympärillä aiemminkin, nyt rakennettava katupyörä on kuitenkin aiemmin rakennetun Savonia Chopperin kannalta aivan toista äärilaitaa.

– Kyllähän se ainakin henkilökohtaisesti on ollut paljon mielenkiintoisempi alusta projektille tällainen katutyylinen tai fighter-tyylinen pyörä. Itseäni ainakin kaikki moottorilla kulkevat, kovasti pärisevät vehkeet kiinnostaa. Ei se nyt huono vaihtoehto olisi tuollainen chopperikaan, mutta enemmän olen tästä kiinnostunut, virnistää tuotantopäällikkönä toimiva kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Petri Ikäheimo.

Mirkan suhde moottoripyöriin taas ei ole niin intohimoinen, mutta kyllä hänkin enemmän katupyörien kannalle kallistuu.

– Onhan tämä vähän nuorekkaamman näköinen ja omaa silmää miellyttää vähän enemmän kin chopperi, joka on pääsääntöisesti vähän enemmän iäkkäämmille henkilöille suunnattu. Se chopperihan olikin oikeastaan opettajien projekti, jossa testattiin mitä rakentaminen vaatii ja onko se mahdollista toteuttaa opiskelijatasolla.

Eri koulukuntien välille saataisiin varmasti aikaan mehevä taisto siitä, miksi porakoneelta kuulostavat kyykkypyörät hakkaavat kopterit, tai toisinpäin. Savonia Chopperia rakentamassa ollut opettaja Tatu Westerholm kuitenkin tyytyy kuuntelemaan nuorten mielipiteitä rauhallisena.

 

Projektiopetus on tullut jäädäkseen

Pyörän rakentaminen on projektiopetusta, joka kokoaa opiskelijat konkreettisen tavoitteen ympärille. Näin eri alojen opiskelijat voivat soveltaa oppimaansa käytännössä yhdistäen suunnittelun, muotoilun, konkreettisen rakentamisen ja markkinoinnin. Projektiopetus on koulumaailmassa yleistyvä opetuksen muoto, jossa isotkin tiimit saadaan puhaltamaan yhteen hiileen ja muodostamaan jotain suurta, eikä hyödyistä vähäisin ole se, että konkreettinen tuote tai tavoite motivoi opiskelijoita paljon enemmän kuin jokin teoriatasolla tapahtuva toiminta.

Opettaja, projektipäällikkö Tatu Westerholm näkee projektiopetuksen tukevan opetusta hyvin.
– Me ollaan nähty, että se tukee todella hyvin. Opiskelijat pääsevät jo opiskeluvaiheessa tällaiseen työelämälähtöiseen tapaan toimia ja näkevät miten monet eri asiat vaikuttavat lopputuloksen saamiseen.

Kuuntele kolmikon haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 16'54"

 

Footer