Tekojärvien ilmastovaikutuksia ei tunneta

Anja Hiltunen - 25.4.2008 - 12:10:00

Kuva: Kimmo SalvénKuopion yliopiston ympäristötieteen laitoksen biogeokemian tutkimusryhmän tutkija Jari Huttunen on saanut hallitustenväliseltä ilmastonmuutospaneelilta (IPCC) diplomin osallisuudestaan IPCC:n vuoden 2007 Nobelin rauhanpalkintoon.

IPCC:n tehtävänä on koota kansainvälisen asiantuntijajoukon voimin arviointiraportteja ilmastonmuutoksesta ja ohjeistoja kansallisten kasvihuonekaasupäästöjen arvioimiseksi.

Jari Huttunen on tutkimuksissaan paneutunut tekojärvien kasvihuonekaasupäästöihin. Hän kirjoitti IPCC:n vuonna 2006 julkaisemaan ohjeistoraporttiin tekojärvien ja luonnonjärvien kasvihuonetaseista. Tekojärvien kasvihuonekaasupäästöjen tutkimus käynnistyi Kuopion yliopistossa 1990-luvun puolivälissä.

Jari Huttunen tutkii varsinaisesti ruokohelven hiilitaseita Kuopion yliopistossa, mutta valmistelee parhaillaan väitöskirjaa tekojärvistä. Väitöskirja valmistuu syksyllä 2008. Tekojärvien metaani- ja hiilidioksidipäästöjen tutkijoita on maailmassa vähän.

Tekojärvien globaaleja ilmastovaikutuksia ei vielä juurikaan tunneta, koska tekojärvien tarkkaa pinta-alaa maapallolla ei tiedetä. Tekojärvien luokitteluunkaan ei ole yhtenäisiä perusteita. Kuitenkin esimerkiksi niiden metaanipäästöjen osuus kaikista ihmisen aiheuttamista metaanipäästöistä on arvioitu varsin suuriksi, Jari Huttunen kertoo.

Kuva: Anja HiltunenTällä hetkellä tekojärviä ei ole pakollista laskea mukaan kansallisiin kasvihuonekaasutaseisiin.

Tekojärvien päästöt vaihtelevat vuodesta toiseen muun muassa sään vaihteluiden mukana.
Tekoaltaat ja -järvet liittyvät paljolti vesivoimaan ja sähköntuotantoon. Brasilian sähköntuotannosta 80 % tuotetaan vesivoimalla, josta osa tulee tekojärvistä, samoin Norjassa vesivoima on tärkeä sähköntuotannon kannalta.

Suomen tekoaltaat Lokka ja Porttipahta ovat pinta-alaltaan suuria, mutta tekoaltaiden kokonaispinta-ala Suomessa on pieni. Lokka on pinta-alaltaan läntisen Euroopan suurin. Jos Vuotoksen allas päätetään rakentaa, olisi se pinta-alaltaan Lokan ja Porttipahdan väliltä.

kuuntele Kesto 6'28"

 


Haastateltavana:

  • Tutkija Jari Huttunen, Kuopion yliopisto, ympäristötieteen laitos

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 14 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer