Nettipuheluista tehoa harjoitteluohjaukseen

Anja Hiltunen - 12.6.2008 - 14:54:33

Skypen käyttöä harjoittelevan opettajan oivalluksesta käynnistyi menestyksekäs hanke, joka osoitti, että netin kautta tapahtuva opiskelijoiden työharjoittelun ohjaus säästää oppilaitoksen rahaa ja opettajien aikaa. Opiskelijat saavat myös ohjausta moninkertaisesti aiempaan verrattuna, kertovat lehtorit Aija Hietanen ja Marjukka Nurro.

Terveysalan koulutuksiin, kuten muihinkin ammatillisiin opintoihin kuuluu harjoittelua alan työpaikoissa. Koska opiskelijat voivat harjoitella muillakin kuin opiskelupaikkakunnillaan, jopa ulkomailla, joutuvat terveydenhuollon opettajat matkustamaan viikoittaisille ohjauskäynneille harjoittelupaikalle, mihin kuluu sekä aikaa että rahaa.

 

Kuva: Anja Hiltunen

Ohjus-hankkeessa pilotoitiin Skype-internetpuheluita ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjauksessa Savonia-amk:n terveysalan Kuopion yksikössä. Projektin yhtenä tavoitteena oli myös kokeilla blogia projektin tiedottamisessa ja opiskelijoiden oppimispäiväkirjojen ylläpitämisessä.
Nyt Skypeä ja pilotoinnin aikana löytyneitä muita hyödyllisiä työkaluja ollaan ottamassa käyttöön kaikkien terveysalan opiskelijoiden ohjauksessa ja yhteydenpidossa muun muassa sidosryhmien kanssa. Maksuttoman Skype-ohjelman lisäksi käyttöön jäi Adobe Connect Pro -videoneuvotteluohjelma, jonka lisenssi on maksullinen oppilaitokselle, mutta ulkopuolisille kumppaneille keskusteluun osallistuminen on maksutonta.

Piloteissa mukana olleet opettajat ja opiskelijat saivat ohjelmien käyttökoulutuksen. Nyt, kun uudet yhteydenpitomenetelmät on otettu yleiseen ohjauskäyttöön, ohjelmien opetus on sisällytetty normaaliin tietotekniikkaopetukseen.

Merkittävät kustannussäästöt

Kuva: Pia OllikainenOhjuksen ohjausryhmä on laskenut nettiyhteyksien käytöstä koituneita säästöjä. Luvut ovat varsin puhuttelevia. Opettajan kahden ohjausmatkan kustannuksilla Kuopiosta 180 km:n päässä sijaitsevaan Lieksaan saa tietokoneen. Yksi ohjauskäynti 80 km:n päähän Iisalmeen maksaa 210 € ja virtuaalisesti 54 €. Opettajalla saattoi olla viikossa useampi ohjauskäynti.

Myös opettajan ajansäästö on huomattava, kun matkustamisen sijasta voi vain istahtaa tietokoneensa ääreen ja avata Skype-yhteyden. Opiskelijoiden saama hyöty on ohjauksen määrän lisääntyminen, kun ohjaustunnin voi käyttää sataprosenttisesti ohjaukseen.

Ohjus-hankkeen tiedottamisessa käytettiin reaaliaikaista hankkeen etenemisestä tiedottamista eli verkkosivuille sijoitettua blogia. Blogista voi seurata hankkeen vaiheita ja osallistujien kokemuksia. Blogi toimi vuorovaikutteisena tiedotuskanavana, johon myös blogin lukijat saattoivat osallistua.

kuuntele Kesto 12'26"

 


Katso myös:

Ohjus-projekti

Haastateltavana:

  • Lehtori Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu, terveysala
  • Lehtori Marjukka Nurro, Savonia-ammattikorkeakoulu, terveysala
  • Opiskelija Pia Ollikainen, Savonia-ammattikorkeakoulu, terveysala

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer