Islam ja filosofia

Kimmo Salvén - 2.4.2016 - 09:18:15

Kreikkaa on aina pidetty filosofian kehtona. Islamiin taas ajatellaan liittyvän sellaisia aspekteja, jotka tukahduttavat kriittistä ajattelua. Millainen siis on filosofian ja islamin suhde? Miten Kreikan filosofinen perintö on vaikuttanut islamilaiseen kulttuuriin?

Näitä asioita pohdittiin Filosofiakahvilassa Kuopiossa, kun filosofian historian tutkimukseen paneutunut FT, tutkijatohtori Jari Kaukua Jyväskylän yliopistosta saapui alustamaan keskustelua otsikolla “Islam ja Filosofia”.

– Jos ajatellaan islamin ja filosofian välistä suhdetta, miksi meillä on islamilaista filosofiaa, ja miksi filosofia lähti kukoistamaan islamilaisessa kulttuurissa, niin yksi keskeinen elementti tähän kysymykseen vastatessa on, että filosofinen rationaalinen ajattelu ei ole puhtaasti tuontitavaraa islamilaisessa kulttuurissa, Kaukua toteaa.

– Kreikkalaisen ajattelun panosta ei voi tietenkään kiistää.

Näin ollen Kaukuan alustuksessa nousevatkin esiin erityisesti kreikkalainen kreikkalainen filosofi ja tiedemies Aristoteles ja persialainen  lääkäri, filosofi ja tiedemies Ibn Sina (Avicenna), jota pidetään sekä suurena filosofina että koko nykyaikaisen lääketieteen isänä.

Miten Kreikan filosofinen perintö vaikutti islamilaiseen kulttuuriin – ja miten islamilainen kulttuuri vaikutti filosofiaan? Millaisessa vuorovaikutuksessa uskonto ja filosofia olivat klassisella kaudella?

Kuuntele Kaukuan alustus kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 67'50"


Alustus on  on taltioitu Filosofiakahvilassa Kuopiossa 15.3.2016.

Filosofiakahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.

Kantti taltioi Filosofiakahvilan alustuksia yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa.

Filosofiakahvila-sarjan etusivulle

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer