Tragedian, etiikan ja politiikan kosketuspintoja

Kimmo Salvén - 2.2.2016 - 15:06:53

Filosofiakahvilassa Kuopiossa vieraillut oikeustieteen tohtori, Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori sekä filosofian ja antiikin tragedioiden tutkija Ari Hirvonen avasi kuulijoille näkemyksiään tragedian, etiikan ja politiikan kosketuspinnoista.

– Kun puhutaan tragediasta on oltava tarkka sen kanssa, mitä tragedialla tarkoitetaan. Mistä tragediassa on siis kyse, Hirvonen pohtii.

Hän toteaa, ettei tragediasta voi puhua lähtemättä liikkeelle Aristoteleen runousopista. Aristoteleen mukaan tragedia jäljittelee eettisesti tärkeitä toimia siten, että synnyttämällä sääliä ja pelkoa se saa aikaan tunnetilojen puhdistumisen.
– Katsoja saattaa tuntea myös mielihyvää, jolloin nämä pelon ja säälin tuntemukset selkiytyvät ja puhdistuvat siten, että katsojan käsitykset omassa elämässään vastaavien asioiden, sattumien, erehdysten ja onnettomuuden merkityksistä selkiytyvät, ja hän oppii tuntemaan säälin ja pelon tunteita entistä asianmukaisemmalla tavalla. Näin Aristotelesta selittää Juha Sihvola, joka oli yksi merkittäviä antiikin tutkijoita Helsingin yliopistosta, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan tragedia selvittää ihmisille kysymystä oikeasta ja oikeudenmukaisuudesta.
– Tragediassa tulee perustavalla tavalla asetetuksi tietty kysymys, kysymys oikeasta, kysymys oikeudenmukaisuudesta, kysymys maan päällä ja taivaan alla majailevan kuolevaisen kyvystä, mahdollisuudesta ja tavasta olla oikein, eli tämän oikeassa olemisesta.

– Nimenomaan tässä oikeuskysymyksessä poliittinen ja eettinen kietoutuvat toisiinsa. Tällä en tarkoita sitä, että politiikka perustuisi etiikkaan - sellainen politiikka on usein hyvinkin vaarallista, tai saattaa johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Vaan kysymys etiikasta avautuu poliittisessa tilassa ja yhteisössä. Eli oikeastaan niin päin, että eettisen ja etiikan perusta on poliittisessa, ja poliittinen on se teatterin tila.

Hirvonen keskittyy alustuksessaan erityisesti Sofokleen Antigones-tragediaan.

Kuuntele Hirvosen alustus kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 62'40"


Alustus on  on taltioitu Filosofiakahvilassa Kuopiossa 20.10.2015.

Filosofiakahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.

Kantti taltioi Filosofiakahvilan alustuksia yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa.

Filosofiakahvila-sarjan etusivulle

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer