Tuhannet suomalaiset tarvitsevat terveyspalveluja matkustaessaan ulkomailla

Anja Hiltunen - 26.11.2008 - 12:54:00

Matkustaminen, varsinkin ulkomaille ei ole riskitöntä puuhaa. Jopa tuhannet suomalaiset tarvitsevat vuosittain terveydenhoitopalveluja ulkomaanmatkallaan. Kun matkalla sattuu jotain tavallista vakavampaa, saatetaan tarvita matkailijoiden terveyskysymyksiin erikoistuneen avustusyrityksen palveluja. Suomessakin toimii tällaisia yrityksiä. Yksi niistä on kotimainen EMA Group. EMAn toimialaan kuuluvat muun muassa matkustajan lääkäripalvelut, kuten hoidon valvonta ja potilaskuljetukset. Lääkäri Mika Tamminiemi EMA Groupista painottaa matkustajavakuutuksen tärkeyttä, sillä sairastumisesta voi aiheutua paljon kuluja, jos vakuutusta ei ole. Kotiinkuljetus ambulanssilennolla voi tulla maksamaan jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Kuva: Anja HiltunenSuomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon myös toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä tilapäisesti oleskellessaan. Oikeus hoitoon todistetaan Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti on maksuton, ja se tilataan Kelan toimistosta. Kortti on voimassa kaksi vuotta kerrallaan, ja se uusiutuu automaattisesti. Sairaanhoitosopimus kattaa hoidon kohdemaassa, mutta ei kotiinkuljetusta, esimerkiksi lentolippuja ja saattajia. Pohjoismaissa voidaan korvata myös kotiinkuljetus, mikäli kyseessä on sairaalasiirto. Korvausjärjestelmään kuulumattoman lääkärin tai sairaalan antamasta hoidosta aiheutuvat kulut joutuu myös maksamaan itse. Matkailijavakuutus kannattaa siis ottaa.

Vuonna 2007 15-74-vuotiaat suomalaiset tekivät ulkomaille yhteensä 3,2 miljoonaa sellaista vapaa-ajanmatkaa, jonka aikana yövyttiin kohdemaassa. Lyhyet, 1-3 yöpymistä sisältäneet matkat suuntautuivat pääasiassa lähialueille: Viroon, Ruotsiin ja Venäjälle. Pitkien, vähintään 4 yöpymistä sisältäneiden matkojen suosituimmat kohteet olivat Espanja, mukaan lukien Kanarian saaret ja Baleaarit, sekä Viro. (Lähde: Tilastokeskus)

Mika Tamminiemi kertoo, että EMA Group avustaa matkailijoiden lisäksi muun muassa Finnairia. Vakuutusyhtiöitä avustetaan myös, kun matkailijat tarvitsevat erityisiä terveydenhoitopalveluja matkallaan.

kuuntele Kesto 15'52"


Lisätietoja:

  • Matkatoimistot
  • Kelan toimistot
  • EMA Group Oy (Emergency Medical Assistance)

Haastateltavana:

  • LL Mika Tamminiemi, EMA Group Oy
Footer