Opiskelijallakin on osaamista!

Kari Salmela - 18.4.2009 - 15:21:00

Opintoputki on suora, siinä ei ole mutkia eikä taukopaikkoja enää juuri lainkaan.
Tehokkuuden vaatimukset vain lyhentävät putkea eli opiskeluaikaa ajallisesti.

Jääkö yliopistolla tai ammattikorkeakoululla enää aikaa esimerkiksi vertailla opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen ja kokemuksen mahdollista hyötyä opiskeluun?

- Kyllä jää ja asiaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota henkilökohtaisissa opintosuunnitelmissa, toteavat vararehtori Katri Vehviläinen-Julkunen Kuopion yliopistosta ja opetusneuvos Ulla Voutilainen Savonia-AMK:sta.

- Kuopion yliopistossa asia on ollut esillä jo useamman vuoden ajan. Aiemmin hankittua osaamista on tarkasteltu henkilökohtaisten opintosuunnitelmien yhteydessä, toteaa Vehviläinen-Julkunen.
- Tästähän ei ole ollut valtakunnallisia linjauksia ennen kuin nyt keväällä 2009 yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtoreiden neuvosto antoi ensimmäiset suositukset, Vehviläinen-Julkunen jatkaa.
Hänen mukaansa kysymys on erittäin laaja. Siinä on lähtökohtana eurooppalainen koulutusjärjestelmän kehittäminen.

Myös Savonia-AMK on ollut asian tiimoilta liikkeellä jo vuosikymmenen alusta saakka.
- Olemme huomioineet 2000-luvun alusta saakka henkilökohtaisia opintosuunnitelmia laadittaessa henkilökohtaisen osaamisen. Tosin pelisääntöjä meilläkään ei ole siihen luotu. On tarkasteltu mitä opintojaksoja on aikaisemmin opiskeltu ja vastaavatko ne tulevaa opiskelua, Voutilainen kertoo.

Yksi kipukohta on se, kun opiskelija joutuu jo suorittamaan uudestaan jo kertaalleen suorittamansa kurssit. Tämä nousee esiin erityisesti täydennyskoulutuksessa ja jatkokoulutuksessa, jolloin koulutus sivuaa väkisinkin alueita, joita jatko-opiskelija on jo aikaisemmin joko suorittanut. Vastaavat tiedot ja taidot on voitu myös saada työelämässä.

- Tämä on yksi ydinkysymyksistä, sanoo Vehviläinen-Julkunen.
- Ei ole mieltä opiskella samoja asioita kahteen kertaan. Jos opiskelijalla on näyttö tai todistus siitä, että asia on suoritettu ja että asia ei ole vuosien aikana muuttunut, ei pitäisi samaa opiskella uudelleen. Tutkintohan ei vanhene, mutta osaaminen voi vanheta, sanoo Vehviläinen-Julkunen.

- Vaikea on todeta että osataanko asia siten kuin minä opettajana haluan sen opiskelijoille välittää. Minusta asenteet ovat muuttumassa ja nähdään opettajapuolellakin, että ei ole järkeä opiskella uudelleen ja uudelleen samoja asioita, Voutilainen toteaa.

kuuntele Kesto 21'36"


Haastateltavana:

  • Vararehtori Ulla Voutilainen, Savonia AMK
  • Vararehtori Katri Vehviläinen-Julkunen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
17 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer