Epätyypillinen masennus jää usein tunnistamatta ja hoitamatta

Anne Heikkinen - 26.5.2009 - 14:27:00

Vakavasti masentunut ihminen on tyypillisesti ruokahaluton ja uneton. Toisinaan kuitenkin vakavasti masentunut voi kärsiä unen tarpeen ja ruokahalun voimakkaasta lisääntymisestä.
Lääketieteen lisensiaatti Soili Lehto toteaa, että tämä epätyypillinen masennus jää usein tunnistamatta ja hoitamatta.

Muutenkin tieto vakavan masennustilan biologisista taustatekijöistä on edelleen puutteellista. Soili Lehdon väitöstutkimuksessa löydettiin uusia havaintoja vakavan masennustilan ja sen epätyypillisen oirekuvan taustoista.

Epätyypillisen masennuksen taustalla voi olla erityyppisiä elimistön välittäjäainetoiminnan ja aineenvaihdunnan muutoksia kuin tavanomaisessa masennuksessa. Soili Lehto toteaa, että aivojen serotoniiniaineenvaihdunta on samalla tavoin heikentynyttä sekä tavanomaisessa että epätyypillisessä masennustilassa.
Epätyypillisesti masentuneilla serotoniinin kuljettajaproteiinin määrä kuitenkin lisääntyi masennuksesta paranemisen aikana. Löydön siis viittaa siihen, että epätyypillisesti masentuneiden aivoissa serotoniinitoiminta saattaa elpyä nopeammin kuin tavanomaisesti masentuneilla.

kuuntele Kesto 6'34"

 

LL Soili Lehdon psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja Vakavaan masennustilaan ja sen epätyypilliseen oirekuvaan liittyviä biologisia löydöksiä tarkastettiin Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 20.5.2009.

 


Haastateltavana:

  • LL Soili Lehto
Footer