Liikunnan teho diabeteksen hoidossa voi riippua geeneistä

Kari Salmela - 31.10.2009 - 15:25:00

Liikuntaa on painotettu yhtenä tärkeimmistä diabeteksen hoitokeinona ruokavalion jälkeen. Mutta jos liikunta ei tehoakaan?
Kuopion yliopistossa tehty väitöstutkimus liittää liikunnan tehon diabeteksen hoidossa potilaan geeneihin.

Kuva: Kari SalmelaTuomas Kilpeläinen lähti väitöstutkimuksessaan tutkimaan diabetekseen yhteydessä olevien geenivaihtelujen ja liikunnan välisiä yhteisvaikutuksia kakkostyypin diabeteksen synnyssä.

Kuopion yliopistossa Kilpeläisen tutkimusaineistona oli suomalaisen diabeteksen ehkäisytutkimuksen DPS:n aineisto. Tutkimukseen osallistui noin 500 keski-ikäistä ylipainoista henkilöä, joilla oli huonontunut sokeritasapaino ja siten korkea riski sairastua diabetekseen.

Tutkimuksessa havaittiin yhteisvaikutus rasvasolujen erilaistumisen avaintekijänä toimivan PPARG-geenin ja liikunnan välillä. PPARG-geenin Ala12-muodon kantajilla oli suurentunut alttius sairastua kakkostyypin diabetekseen neljän seurantavuoden aikana. Vaikutus kuitenkin riippui liikunnan muutoksesta seurannan aikana. Ala12-geenimuoto suurensi diabeteksen puhkeamisen riskiä vain niillä koehenkilöillä, jotka vähensivät liikunnan harrastamistaan. Liikuntaa lisänneillä Ala12-geenimuoto ei suurentanut diabeteksen riskiä, kirjoittaa Kilpeläinen väitöstutkimuksessaan.

Tyypin 2 diabetes on kasvava kansanterveydellinen ongelma. Diabeteksen puhkeaminen riippuu osin geeneistä ja osin elintavoista.

Geenejä on taustalla lukuisia, joista kunkin yksittäisen geenin vaikutus on varsin pieni. Elintapatekijöistä diabeteksen riskiä lisäävät erityisesti vähäinen liikunta, epäterveellinen ravitsemus ja lihavuus.

Geeneillä ja elintavoilla on kuitenkin myös yhteisvaikutuksia. Geenit määrittävät, miten voimakkaasti elintapatekijät vaikuttavat riskiin sairastua diabetekseen. Perintötekijöistä riippuen esimerkiksi liikunta saattaa ehkäistä kakkostyypin diabetesta toisilla henkilöillä tehokkaammin kuin muilla.

Vielä ei kuitenkaan täysin tiedetä, mitkä geenit selittävät liikunnan vaikutusten yksilöllisiä eroja. Tätä voidaan tutkia selvittämällä geeneissä esiintyvien DNA-vaihtelujen yhteyttä liikunnan vaikutuksiin, kirjoittaa Kilpeläinen.

kuunteleKesto 21'11"

 

Tuomas Kilpeläinen toimii tällä hetkellä post doc -tutkijana MRC Epidemiology Unit -tutkimusyksikössä Cambridgessa.

 


Haastateltavana:

  • FM, TtM Tuomas Kilpeläinen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer