Koulutusinnovaatiotoiminta haastaa amk-opettajat

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 10.12.2009 - 14:17:54

Ammattikorkeakouluissa on tapahtumassa suuri opetuksen ja opettajuuden murros. Tätä mieltä on koulutusinnovaatiotoiminnasta Kuopion yliopistossa väitellyt terveystieteiden maisteri Mervi Vidgren. Hän kertoo, että oppilaitoskulttuureissa, oppimisympäristöissä sekä opettajien ja opiskelijoiden rooleissa on tapahtumassa radikaaleja uudistuksia.

Vidgren tietää mistä puhuu, sillä hän työskentelee tutkimansa aiheen parissa Savonia-ammattikorkeakoulun vararehtorina.
– Koulutusinnovaatio ei rakennu laboratoriossa tai tuotekehitysyksikössä teknologisten innovaatioiden tapaan. Kehitys tapahtuu arjessa yhdessä opiskelijoiden ja työelämän kanssa, Vidgren kertoo.

Väitöstutkimuksen kohteena oli koulutuksen laatuyksiköksi valittu Laurea-ammattikorkeakoulu, jossa ryhmähaastateltiin johtoa sekä terveys- ja liiketalouden opettajia. Tutkimus kuvaa ja mallintaa koulutusinnovaatioiden kehittämistä ja käyttöönottoa sekä innovaatiotoiminnan tukemista ja johtamista.

– Koulutusinnovaatio on sosiaalinen innovaatio. Se voi olla opetusmenetelmien, opetusteknologian tai opetussuunnitelmien kehittämistä tai vaikkapa opettajien uudenlaista työnjakoa. Koulutusinnovaatioissa ihmisten toiminta on keskeisessä asemassa.

Mervi Vidgren kertoo, että olennaista on saada opiskelijoiden ääni aidosti kuuluville ja opiskelijat mukaan koulutuksen kehitystyöhön.
– Itse asiassa opiskelijat ovat niitä, jotka antavat opettajille palautetta ja saavat hitaamminkin mukaan lähtevät opettajat uudistuksiin mukaan.

Vidgren toteaa väitöstutkimuksessaan, että opettajien ottaminen mukaan strategiatyöhän varmistaa heidän sitoutumisensa uudistukseen.
– On haasta saada opettajat innostumaan koulutusinnovaatiotoiminnasta. On nähtävissä, että koulutusinnovaatiotoiminnassa tarvitaan innovaattoreita ja edelläkävijöitä, jotka lähtevät mentoreina viemään asiaa eteenpäin työyhteisössä.

– On selvää, että ammattikorkeakouluissa on tapahtumassa iso opettajuuden muutos. Se vaatii aikaa, keskustelua ja opettajien tulemista myös johdon tasolta, Mervi Vidgren summaa.

kuunteleKesto 15'01"

 

Terveystieteiden maisteri Mervi Vidgrenin hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Koulutusinnovaatiotoiminnan tukemisen ja johtamisen mallintaminen. Tapaustutkimus monialaisen ammattikorkeakoulun terveys- ja liiketalousaloilta tarkastettiin Kuopion yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa 20.11.2009.

 


Haastateltavana:

  • Terveystieteiden maisteri Mervi Vidgren

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer