Puntarissa tutkimuksen eettinen arviointi

Anne Heikkinen - 23.12.2009 - 11:59:27

Terveystieteiden maisteri Helena Länsimies-Antikainen tarkasteli Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessaan tietoon perustuvaa suostumusta, jota ilman ihmiseen kohdistuvaa lääketieteellistä, hoitotieteellistä tai muuta terveystieteellistä tutkimusta ei saa suorittaa.

Erilaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia suomalaisia.
– Epäselvyyksiä sattuu ja toisinaan hämärtyy se, mikä on tutkimuksen etu, oma etu ja tutkittavan etu. On hyvä, että tutkimusten eettisestä arvioinnista puhutaan ja tuodaan asioita keskusteluun muun muassa lehdistössä, toteaa Helena Länsimies-Antikainen.

Keskeinen kysymys tietoon perustuvassa suostumuksessa on riittävän ja ymmärrettävän tiedon antaminen tutkimushenkilöille ja tätä kautta itsenäisen, vapaaehtoisuuteen perustuvan, päätöksenteon mahdollistaminen.

– Olennaista on se, onko tutkittavia henkilöitä tiedotettu riittävästi ja pitkässä tutkimuksessa tarpeeksi usein. Tässä vahvana nousee esiin tieto, tiedon anto ja tiedon vastaanottaminen sekä tiedon ymmärtämisen prosessi, tiivistää Helena Länsimies-Antikainen.

Helena Länsimies-Antikaisen väitöstutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin ja testattiin kyselylomakkeeseen perustuva menetelmä, jolla voidaan arvioida tietoon perustuvan suostumuksen käyttöä ja sen tavoitteiden toteutumista kliinisessä tutkimuksessa. Seuraavassa vaiheessa menetelmää sovellettiin käytäntöön laajassa, satunnaistetussa liikunta- ja ruokavaliointerventiotutkimuksessa Kuopion Liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella.

– Tulokset osoittavat, että tutkijoiden tulee jatkuvasti analysoida ja arvioida antamansa tiedon laatua sekä määrää. Tietoon perustuvan suostumuksen tavoitteiden toteutuminen on osalla tutkimushenkilöistä todella vaikeaa.

Länsimies-Antikainen kertoo, että väitöstutkimuksen tulokset tuovat uutta tietoa ja näkökulmia alueelle, jolla empiiristä tutkimusta on tehty aiemmin suhteellisen vähän.
– Jotta säilytetään ihmisten halu osallistua tutkimusprojekteihin vapaaehtoisina tutkimushenkilöinä, on pystyttävä jatkossakin takaamaan tieteellisen tutkimustyön eettinen taso.

kuunteleKesto 19'07"

 

TtM Helena Länsimies-Antikaisen hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin Kuopion yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa 27.11.2009.

 


Haastateltavana:

  • TtM Helena Länsimies-Antikainen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 10 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer