Miksi astma puhkeaa?

Anne Heikkinen - 3.2.2016 - 08:15:55

Sitkeää yskää, hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta. Nämä ovat sangen tuttuja oireita monissa lapsiperheissä. Taustalla voi olla astma, joka on suomalaislasten yleisin pitkäaikaissairaus. Suomessa 5–7 prosenttia lapsista sairastaa astmaa.

Astmaan liittyy voimakas perinnöllinen alttius, mutta sen lisäksi astman puhkeamisalttiuteen vaikuttavat monet ympäristötekijät. Osa näistä vaikuttaa jo kun sikiö vielä kellii kohdun suojissa.

– Immunologinen kehittyminen tapahtuu pääsääntöisesti jo raskausaikana ja varhaislapsuudessa, joten raskausajan ja varhaislapsuuden altisteet ovat keskeisessä asemassa kun selvitetään astmaan sairastumisen riskitekijöitä, kertoo raskaudenaikaisista altisteista ja lapsuusajan astmasta Itä-Suomen yliopistossa väitellyt LL Maijakaisa Harju.

Väitöstutkimuksen mukaan ennenaikaisesti syntyneillä, lapsilla joiden vanhemmat ovat tupakoineet raskausaikana tai kärsineet tahattomasta lapsettomuudesta on kohonnut astmariski. Erityisesti isän raskaudenaikaisella tupakoinnilla on suuri merkitys.

– Mielestäni huomiota pitäisi kiinnittää siihen, että äitiyshuollossa olisi perheneuvolakäyntejä, joihin isäkin otettaisiin mukaan ja pyrittäisiin savuttomuuteen jo raskausaikana, Harju toteaa.

kuuntele Kesto: 11'45"

 

Lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maijakaisa Harjun väitöskirja Raskaudenaikaiset altisteet ja lapsuusajan astma tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 22.1.2016.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer