Rasvainen kala on hyväksi sydänterveydelle

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 27.12.2009 - 13:14:05

Kalan syönnin terveydelle edullisista vaikutuksista on saatu jälleen uutta näyttöä.

Kuopiolaistutkimuksessa havaittiin, että veren kalaperäisillä omega-3-rasvahapoilla on hyviä vaikutuksia sydänterveyteen. Suuri pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen pitoisuus voi tutkimuksen mukaan selvästi vähentää sydämen eteisvärinäriskiä.

Tutkija Jyrki Virtanen Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimusyksiköstä kertoo, että kalan syönnin on jo aiemmissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä pienentyneeseen eteisvärinän riskiin.

– Meidän tutkimuksemme on ensimmäinen tutkimus nimenomaan veren rasvahappojen vaikutuksista. Tuloksista nähdään selkeästi, että mitä suurempi on kalasta saatavien pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen pitoisuus, niin sitä pienempi on eteisvärinän riski.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 2174 miestä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Tutkimuksen lähes 18 vuoden seurannan aikana 240 miehellä todettiin sairaalakäyntiä vaatinut eteisvärinä.

– Tulosten mukaan niillä miehillä, jotka kuuluivat ylimpään neljännekseen seerumin pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen pitoisuuden perusteella, oli 35 prosenttia pienempi eteisvärinän riski verrattuna alimpaan neljännekseen, Jyrki Virtanen kertoo.

Tutkijoiden mukaan kalaa olisi hyvä syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Sydänterveyden kannalta parhaita ovat rasvaiset kalalajit, kuten anjovis, sardiini, makrilli, lohi ja silli.
– Kotimaisista kalalajeista kannattaa suosia esimerkiksi muikkua, vinkkaa tutkija Jyrki Virtanen.

kuunteleKesto 4'27"

 


Haastateltavana:

  • Tutkija Jyrki Virtanen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer