Leipä miehen tiellä pitää

Anne Heikkinen - 9.2.2010 - 12:49:29

Viljatuotteet ja erityisesti ruisleipä ovat olennainen osa suomalaisten ruokavaliota. Täysjyväviljatuotteiden on jo pitkään tiedetty olevan terveydelle edullisia, ja uudet tutkimustulokset vain vahvistavat muun muassa ruisleivän hyvää tekeviä ominaisuuksia.

Runsaan täysjyväviljatuotteiden ja kuidun saannin on todettu suojaavan diabeteksen puhkeamiselta, metaboliselta oireyhtymältä sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Itä-Suomen yliopistossa on havaittu myös, että täysjyväviljatuotteiden käytöllä on fysiologisesti edullisia vaikutuksia muun muassa glukoosi- ja kolesteroliaineenvaihduntaan, suoliston toimintaan sekä suoliston mikrobikoostumukseen.

– Olemme tehneet pitkän sarjan tutkimuksia ruisleipään liittyen. Asiaa on tutkittu terveillä henkilöillä sekä henkilöillä, joilla on jo todettu häiriöitä glukoositasapainossa. On nähty, että rukiilla on runsaasti edullisia vaikutuksia erityisesti veren glukoosiin eli verensokeriin liittyen, kertoo erikoistutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. Kiinnostava havainto on, että ruis voi jopa kääntää insuliiniresistenssin kehittymistä takaisinpäin.

Mutta mihin viljatuotteiden hyvää tekevä vaikutus perustuu?
– Ihan varmasti tätä asiaa ei vielä tiedetä. Täysjyväviljassa on runsaasti kuitua ja se tiedetään, että kuidulla on runsaasti edullisia ominaisuuksia. Kauran kuitu voi alentaa kolesterolitasoja ja liukenemattomalla rukiin kuidulla voi olla oma osuutensa glukoositasapainossa. Kuitu myös imeytyy tasaisemmin, jolloin verensokeripitoisuus pysyy tasaisempana pidempään.

Vanha sanonta ”leipä miehen tiellä pitää” tuntuu myös pitävän paikkansa.
– Runsas kuidun saaminen tasaa verensokeriarvon heilahteluja. Heilahtelu aiheuttaa nälän tunnetta ennen kuin ruualle oikeasti olisi vielä tarvetta. Yhtä lailla kuitupitoisen aterian jälkeen mahan tyhjeneminen on hitaampaa ja lisäksi kuitu suolessa hidasta ravintoaineiden imeytymistä, Marjukka Kolehmainen kertoo.

Mikä sitten on paras vaihtoehto niin ravitsemuksen kuin terveydenkin kannalta?
– Vähäsuolainen, täysjyväinen perinteinen ruisleipä, siinä on kaikki kohdallaan, Kolehmainen vastaa.

kuunteleKesto 6'11"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
6 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer