Suomalaislasten lääkkeidenkäyttö yleistä

Anne Heikkinen - 1.3.2010 - 11:59:46

Itä-Suomen yliopiston sosiaalifarmasian yksikön tekemän väestötutkimuksen mukaan 17 prosenttia alle 12-vuotiaista lapsista käytti kyselyajankohtana vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä. 

Yleisimmin käytettyjä reseptilääkkeitä olivat hengityselinten sairauksien lääkkeet, erityisesti astmalääkkeet, sekä kortisonivoiteet ja antibiootit.   Itsehoitolääkkeitä oli käyttänyt 17 prosenttia lapsista kyselyä edeltäneen kahden päivän aikana.  Eniten käytettyjä itsehoitolääkkeitä olivat kipu-, yskän- ja vilustumislääkkeet.             

Kuva: Anne HeikkinenLapsista 18 prosentilla oli tutkimushetkellä vähintään yksi lääkärin toteama sairaus. Yleisimmät sairaudet olivat allergia, astma, ihottuma ja korvatulehdus. Vanhemmista 96 prosenttia arvioi lapsensa terveydentilan hyväksi tai melko hyväksi.

Lääkkeiden käyttö on kokonaisuudessaan lisääntynyt ja etenkin näin on käynyt itsehoitolääkkeiden osalta. Professori Katri Hämeen-Anttila Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että vanhemmat lääkitsevät lasten kipuja tehokkaammin kuin aiemmin.

– Tässä on kyseessä ihan arkinen asia ja lääkkeiden käyttö kuuluu lapsiperheiden arkeen. Minusta tärkeää olisi ottaa lapsi mukaan keskustelemaan ja kuulemaan hänelle määrätystä lääkkeestä ja lääkkeen käytöstä lääkärin kanssa sekä apteekissa. Näin lapsi saa hyvän käsityksen siitä, mitä lääkkeiden käyttöön liittyy ja vähitellen pystyy ottamaan itse vastuuta lääkityksestään, Hämeen-Anttila kertoo.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalifarmasian yksikön tekemän tutkimuksen mukaan vanhemman lääkkeiden käytöllä on yhteys lapsen lääkkeiden käyttöön. Jos vanhempi käytti itse lääkkeitä, hän lääkitsi myös useammin lastaan. Sen sijaan vanhempien tulot, koulutus tai työtilanne eivät olleet yhteydessä lapsen lääkkeiden käyttöön.

Tutkimus tehtiin keväällä 2007 väestökyselynä.  Kyselyyn vastasi 67 prosenttia vastaanottajista eli 4032 vanhempaa.  Tulokset on julkaistu hiljattain kansainvälisen Pharmacoepidemiology and Drug  Safety -lehden verkkojulkaisussa.

Kuuntele professori Katri Hämeen-Anttilan haastattelu:

kuunteleKesto 4'27"


Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer