Uniapnea ja liikenne - hankala yhdistelmä

Kimmo Salvén - 22.3.2010 - 12:03:29

Uniapnea yleistyy Suomessakin kovaa vauhtia, sitä sairastaa tällä hetkellä noin 150 000 suomalaista. Eräiden arvioiden todellinen mukaan määrä olisi kuitenkin kaksinkertainen, diagnosoimattomat tapaukset huomioiden.

Valtakunnallista uniapneapäivää vietetään 25.3.2010. Tänä vuonna halutaan nostaa esille erityisesti uniapnean vaikutusta liikenneturvallisuuteen. Vaikka uniapnea yhdistetään mielikuvissa lähinnä yöaikaiseen kuorsaukseen ja hengityskatkoihin, uniapneasta aiheutuva päiväväsymys voi vaikuttaa vireystilaan ja ajokykyyn voimakkaasti. Hoidettuna uniapnean aiheuttama riski liikenteessä kuitenkin laskee.

Kantin haastattelussa Kuopion yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Juha Seppä toteaakin, että kuorsauksen antamiin viitteisiin uniapneasta on suhtauduttava vakavasti. Hänen mukaansa uniapnea, tyypin 2 diabetes ja verenpainetauti myös lisäävät toistensa haitallisia vaikutuksia vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien synnyssä.

Uniapneatutkimuksiin on syytä hakeutua, jos kuorsaajalla on päiväväsymystä tai unen aikana esiintyy katkoilevaa hengitystä. Hoitomuotona käytetään ylipainehengitystä, tutkimusten mukaan myös painonlasku ja elämäntapojen muutokset auttavat uniapnean hoidossa.

Hengitysliitto Heli järjestää uniapneapäivään liittyen erilaisia luento- ja infotilaisuuksia alueellisten ja valtakunnallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
15 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer