Ekosanitaatiosta apu maailman ruokakriisiin?

Anne Heikkinen - 20.4.2010 - 13:13:38

Maailman väestöstä arviolta kolmannes kärsii puutteellisesta sanitaatiosta. Puhdistamattomat jätevedet ovat todellinen terveyspommi, sillä ne levittävät ympäristöön ulostemikrobeja ja erilaisia kemikaaleja.

Ekosanitaatiolla ulostejätteet voidaan hygienisoida ja saada ravinteet hyötykäyttöön. Hyvä esimerkki ekosanitaatiosta on perinteinen suomalainen kuivakäymälä.

Itä-Suomen yliopistossa hiljattain tarkastetussa väitöstutkimuksessa selvitettiin ihmisvirtsan lannoitearvoa kaalilla, kurpitsalla ja tomaatilla sekä ihmisvirtsan ja puutuhkan lannoitearvoa punajuurella. Tutkimuksessa tarkasteltiin satojen määriä sekä kasvien kemiallista ja mikrobiologista laatua. Vertailukohtina olivat virtsa, virtsa ja tuhka, kaupalliset mineraalilannoitteet tai ei mitään lannoitusta.

Kuva: Kimmo SalvénAiheesta väitelleen nepalilaisen Surenrda Pradhan kustoksena väitöstilaisuudessa toiminut Dosentti Helvi Heinonen-Tanski kertoo, että ekosanitaatio on kehittynyt huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana.
– Ekosanitaatio on tärkeä asia etenkin kehitysmaissa, mutta ei sitä voi unohtaa Suomessakaan. Haja-asutusalueillamme asuun noin miljoona suomalaista, ja ekosanitaatio olisi halvin ja turvallisin ratkaisu myös tällä.

Surenrda Pradhan väitöstutkimus osoitti, että virtsalannoitus on tehokas ja turvallinen tapa lisätä satoa. Esimerkiksi kaalisato virtsalla lannoitetuilta koeruuduilta oli 64 kiloa suurempi kuin mineraalilannoitteella ja peräti 256 kiloa suurempi kuin lannoittamattomilta koeruuduilta.

Pradhan on laskenut, että yhden ihmisen vuotuisella virtsamäärällä eli noin 500 litralla, voitaisiin lannoittaa 6300 tomaatin tainta ja saada 2,41 tonnia tomaatteja. Tutkimuksen mukaan satojen mikrobiologinen laatu oli aina moitteeton ja sadon ravinteiden määrät yleensä samoja lannoitteesta riippumatta.

Ekosanitaation etenemistä hidastaa monin paikoin asenteet ja jopa tabut. Surenrda Pradhan toteaakin, että eri puolilla maapalloa ekosanitaatio-ohjelmissa tarvitaan tietoisuuden kohottamista, jotta ihmiset omaksuisivat ekosanitaation käytännöt.

kuuntele Kesto 14'31"

 

Lähettäjä: Anonymous (vieras) - 20.4.2010 - 14:15:39

Tämä on aika jännää, että tarvitaan tutkimustuloksia kertomaan asiasta mikä on periaatteessa tiedossa. Näinkö ollaan vieraannuttu luonnosta?

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 11.12.2010 - 23:04:33

Tuossa kerrottiin, että ekosanitaatio on ihan vanha juttu. Samoin kerrottiin, että sitä ei ole tutkittu juuri ollenkaan.
Tämähän on aivan ristiriitaista, kun vielä otetaan huomioon, että ekosanitaatio on todettu hyvin hyödylliseksi ja kiinnostavaksi.
Virhe on siinä väitteeessä, että ekosanitaatio on ihan ikivanha asia. Ekosanitaatio on vuodelta 1988, jolloin siitä keskusteltiin eräässä lounasravintolassa Fisksättrassa Tukholmassa. Minun selkäni takana istui eräs herra, joka kirjoitti kirjan näiden keskustelujen pohjalta. Tästä keksustelusta hän sai ideat, joista myöhemmin on kirjoitettu artikkeleita internettiin ja tämä mainittu kirja.
Ennen ekosanitaatiota syntyi virtsan erotus vuonna 1986 ja tämä johti ajatukseen ekosanitaatiosta vuonna 1988. Nämä tapaukset eivät ole mitään epämääräisiä historian hämäristä vaan aivan tarkkaan tunnettuja tapahtumia nykyaikana ja niitä tehneet henkilöt ja yritykset on tiedossa.
Sana Ecosan tehtiin siis tuossa tilanteessa virtsan erottelevan ja kuivattavan käymälän nimeksi.

Lähettäjä: Tuossa kommentissa (vieras) - 12.12.2010 - 14:19:15

"Tuossa kerrottiin, että ekosanitaatio on ihan vanha juttu. Samoin kerrottiin, että sitä ei ole tutkittu juuri ollenkaan."

taisi mennä sekaisin kaksi asiaa, ekosanitaatio, joka on ikivanha juttu, sekä virtsan käyttäminen ravinteena pelloilla, jota on tutkittu hyvin vähän.

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 12.12.2010 - 14:56:15

Ekosanitaatio ei ole ikivanha juttu. Ekosanitaatio on idea, joka syntyi vuonna 1988. Ekosanitaato on uudenlainen ymmärrys ravinteiden kierrosta luonnossa ja ihmisessä. Kierto on kuvattu ympyrän muodossa. Aikaisemmin se ei ollut ympyrä, vaan suora viiva, joka on mm. vesivessan toiminnan periaate. Tästä seuraa, että joku ravinne voi loppua ja siitä seuraa kasvun loppuminen ja nälkäkuolema. Vesivessoja ei olisi koskaan tehty, jos ekosanitaatio olisi ikivanha idea. Vesivessa ja viemärit on luontoa tuhoava idea, joka johtaa kuolemaan satojen vuosien ajanjaksolla. Monet vesistöt ovat jo kuolleet ja pellot ovat menettäneet kasvuvoimansa ja elämälle välttämätön fosfori on loppumassa.
Ekosanitaatio on siis vain parikymmentä vuotta vanha idea ja siksi niitä tutkimuksia ei ole vielä monia.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
18 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer