Vesi: välttämätön ja terveellinen

Kari Salmela - 8.5.2010 - 09:42:37

Vesi on yksi maapallon elollisen elämän kulmakivistä. Ihmiselle veden merkitys on kahtalainen. Ravintoarvoltaan se on merkityksetön, mutta ihmisen nestetasapainon kannalta sen ja ylipäätään nesteen nauttiminen on välttämätöntä.

Kuva: Kari SalmelaVesi on terveellistä, kuuluu vanha sanonta. Sitä voisi kutsua myös uskomukseksi. Mutta onko vesi terveellistä? Pitääkö uskomus paikkansa?

Erikoistutkija Leila Karhunen Itä-Suomen yliopistosta kääntäisi lausuman niin, että vesi on välttämätön ihmiselle. Vesi ei ole sinänsä terveystuote, mutta jos sitä tai ylipäätään nestettä juo liian vähän, tulee nestevajaus ja sitä kautta terveysuhka.

– Vesi on ihmiselle ehdoton edellytys. Ihminen ei pärjää ilman vettä. Ilman ruokaakin ihminen pärjää huomattavasti pidempiä aikoja kuin ilman vettä. Vesi osallistuu lähes kaikkiin elimistömme kemiallisiin reaktioihin, jokaisessa solussamme on vettä, tiivistää Karhunen.

Yksi laihdutuskuurien syvä uskomus on juoda paljon vettä. Suuri nestemäärä ei sinänsä laihduta, mutta se täyttää vatsaa ja vie tätä kautta nälän tunnetta. Liiallinen veden ja nesteen nauttiminen ruoan korvikkeena ei ole kuitenkaan terveellistä.

kuuntele Kesto 7'55"

 

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 17.4.2014 - 14:13:00

Vanha juttu, mutta kommentoin silti, koska jutussa on selkeä virhe. Kirjoitatte, että vesi täyttää vatsaa ja vie näläntunnetta. Sitä se ei tee, koska vesi ei sisällä lainkaan kaloreita. Lisäksi vesi kulkee elimistön läpi niin nopeasti, että se ei ehdi tuoda edes hetkellistä kylläisyyden tunnetta vatsaan. Monet lääketieteelliset tutkimukset ovat todistaneet, että vesi ei aiheuta kylläisyyden tunnetta eikä sellaisenaan vaikuta ruokahaluun mitenkään. Monilla muilla tavoilla se tottakai on terveellistä. Vesi myös auttaa painonhallinnassa, mutta eri syistä, kuin väitätte.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer