Magneettista vetovoimaa sairaaloille

Anne Heikkinen - 2.6.2010 - 09:38:37

Magneettisairaala on työntekijöitä magneetin lailla vetävä sairaala. Magneettisairaala-mallissa tarkastellaan sairaalan vetovoimaa potilaiden ja työntekijöiden sekä myös talouden näkökulmasta.
– Ytimessä on se, kuinka hyvin potilaita voidaan hoitaa ja miten laadukasta hoito on. Toisaalta tärkeää se, miten hoitohenkilökunta saadaan pysymään terveydenhuollon organisaatioissa.

Näin magneettisairaala-mallin ideologiaa valottaa professori Katri Vehviläinen-Julkunen Itä-Suomen yliopistosta.

Magneettisairaala-malli on saanut alkunsa Yhdysvalloista, jossa se on korkein tunnustus, jonka terveydenhuollon organisaatio voi saada. Magneettisairaalastatuksen saaneita sairaaloita on nykyisin myös muun muassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suomessa mallia tutkitaan laajassa Vetovoimainen ja turvallisessa sairaala-hankkeessa, jota Itä-Suomen yliopisto toteuttaa yhdessä Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa. Tavoitteena on kehittää näyttöön perustuva terveydenhuollon organisointimalli. Hankkeessa ovat mukana Keski-Suomen keskussairaala, Pohjois-Karjalan keskussairaala, Mikkelin keskussairaala sekä tekonivelsairaala Coxa.

Hallintoylihoitaja Merja Miettinen KYSistä kertoo, että magneettisairaala-malli on hyvin käytännöllinen ja sillä olisi paljon annettavaa myös suomalaisille sairaaloille.
– Erityisen otollista mallissa on se, että se yhdistää hoitohenkilökunnan pysyvyyteen, terveydenhuollon johtamiseen, henkilöstön mitoitukseen, potilastyytyväisyyteen sekä hoidon laatuun liittyviä elementtejä.

Tutkimus- ja kehittämishanke on alkanut vuonna 2006 ja se jatkuu aina vuoteen 2012 saakka. Katri Vehviläinen-Julkunen kertoo, että ensimmäiset tulokset ovat juuri valmistumassa.
– Tulosten mukaan potilaat ovat tyytyväisiä hoitoonsa ja palveluihinsa noin yleensä, toki he toivovat lisää tietoa ja aikaa henkilökunnalta. Kriittiset kohdat liittyvät organisaation johtamiseen ja henkilökunnan vaikutusmahdollisuuksiin sekä sairaalan turvallisuuskulttuuriin.

kuuntele Kesto 18'37"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer