Isovanhempien tuella vaikutusta lastenhankintaan ja lasten hyvinvointiin

Kimmo Salvén - 17.10.2014 - 08:51:15

Isovanhemmat voivat vaikuttaa merkittävästi sekä vanhempien lastenhankintaa koskeviin päätöksiin että lastenlasten hyvinvointiin, todetaan tuoreessa valtiotieteiden tohtori Antti O. Tanskasen väitöstutkimuksessa.

Tanskanen havaitsi tutkimuksessaan, että isovanhemmilta saatu lastenhoitoapu ja emotionaalinen tuki ovat yhteydessä äitien aikomuksiin hankkia toinen tai kolmas lapsi. Isän puolen isovanhemmilta tukea saavat pienten lasten vanhemmat käytännössä myös hankkivat muita todennäköisemmin lisää lapsia. Äidinäidin ja äidinisän sitoutuminen on yhteydessä murrosikäisten lastenlasten vähäisempiin emotionaalisiin ja käyttäytymisperäisiin ongelmiin.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että lapset, joiden pääasiallinen hoitaja on isoäiti lapsen ollessa yhdeksän kuukauden ja kolmen vuoden välisessä iässä, ovat todennäköisemmin ylipainoisia 3-vuotiaina kuin lapset, joiden pääasiallinen hoitaja on heidän oma vanhempansa. Tämä osoittaa, että isovanhempien taipumuksella panostaa resursseja lastenlapsiinsa voi joskus olla tarkoittamattomia kielteisiä vaikutuksia.

Tutkimuksen tulokset perustuvat laajoihin kyselyaineistoihin, joissa on vastaajia kahdeksasta Euroopan maasta.

Tutkimus osoittaa, että isovanhemmat ovat edelleen tärkeä osa perhettä, kuten he ovat olleet myös aiemmin historiassa. Isovanhempien merkitystä ei kuitenkaan tunnisteta poliittisessa päätöksenteossa. Tanskasen mukaan tutkimustulosten perusteella olisi nyt syytä pohtia, mitä hyötyä isovanhempien ottamisesta mukaan perhepolitiikan piiriin voisi olla.

VTT Antti O. Tanskasen sosiologian alaan kuuluva väitöskirja Isovanhemmat, vanhempien lastenhankinta ja lasten hyvinvointi tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa 11.10.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer