Psykologit korvataan työterveyshuollossakin lääkkeillä

Kimmo Salvén - 9.8.2010 - 09:56:39

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTyöterveyshuolto ei vastaa työntekijöiden henkisiin paineisiin ohjaamalla asiakkaita psykologien juttusille, vaan hoito perustuu lähinnä lääkkeiden ja sairausloman määräämiseen, todetaan tuoreessa psykologi Pirkko-Liisa Hyttisen väitöstutkimuksessa.

Vaikka työn fyysinen kuormittavuus on laskenut, työn psyykkinen kuormitus ja siitä aiheutuvat ongelmat ovat lisääntyneet. Yhä useammin sairausloma ja työkyvyttömyyseläke myönnetään mielenterveydellisistä syistä.

Hyttinen arvioi väitöskirjassaan, ettei työterveyshuollossa hyödynnetä riittävästi psykologien asiantuntemusta ihmisten työkyvyn haasteisiin vastattaessa ja toteaa, että työterveyshuollon asiakkaat tarvitsisivat usein lääkkeiden sijaan keskusteluja asiantuntijoiden kanssa ratkaisujen löytämiseksi työ- ja yksityiselämän kuormittavuuden hallintaan. Valitettavan usein työterveyslääkärit kuitenkin liittävät psykologin  mielenterveysongelmien hoitoon eikä työ- ja organisaatiopsykologian asiantuntijuuteen.

Tutkimuksessa korostuivat työterveyshuollon moniammatillisen toiminnan kehittämistarpeet. Sitä kehittämällä mahdollistettaisiin työterveyspsykologisen tiedon hyödyntäminen työelämän nykytarpeiden mukaisesti. Myös työsuojelun ja työterveyshuollon rooleja tulisi täsmentää synergiaetujen löytämiseksi organisaatioiden ja niissä työskentelevien ihmisten parhaaksi.

Psykologi, KL Pirkko-Liisa Hyttisen psykologian alaan kuuluva väitöskirja "Yksi-viiva-viisi käyntikertaa" – työterveyspsykologin tehtäväkenttä ja positiointi työterveyshuollon kokonaisuudessa tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 13.8.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer