Taloudellinen asema vaikuttaa polion yleisyyteen

Kimmo Salvén - 21.9.2010 - 14:25:58

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTaloudellisella asemalla on merkitystä polioon sairastumisessa, todettiin Pakistanissa, Punjabin provinssissa tehdyssä MBBS, MPH Sohaib Khanin väitöskirjatutkimuksessa, jossa selvitettiin polion taustalla olevia sosiaalisia ja kulttuurisia tekijöitä.

Vaikka polio eli poliomyeliitti on jo suurimmassa osassa maailmaa kukistettu, se on edelleen yleinen Pakistanissa, Intiassa, Afganistanissa ja Nigeriassa.

Tutkimuksessa havaittiin, että Punjabin maakunnassa polio oli merkitsevästi yleisempi taloudellisesti heikossa asemassa olevissa perheissä. Sairauden esiintymiseen vaikuttivat isän alhainen ansiotaso, heikko työllisyystilanne ja alhainen koulutustaso, kun taas äidin kohdalla näillä tekijöillä ei ollut merkitystä.

Polioon sairastuneiden perheissä terveystietämys oli heikkoa. Nämä perheet myös hakivat apua terveysongelmiin ennemmin kansanparantajilta kuin terveydenhuollon ammattilaisilta. Sukupuoliasenteet näyttivät estävän naisten hakeutumista miespuolisen terveydenhuollon ammattilaisen puheille terveysongelmissaan tai terveysvalistuksen saamiseksi. Tutkimuksessa saatiin myös tietoa uskonnon ja terveyskäyttäytymisen välisistä yhteyksistä.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kansallisissa poliorokotuskampanjoissa ja yleisessä maailmanlaajuisessa polion vastaisessa taistelussa.

Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS), Master of Public Health (MPH) Sohaib Khanin väitöskirja Poliomyelitis in socio-cultural context – study from province Punjab, Pakistan (Polio ja kulttuuriympäristö – tutkimus Punjabin provinssista Pakistanista) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 24.9.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer