B12-vitamiini voi vähentää Alzheimerin taudin vaaraa

Kimmo Salvén - 21.10.2010 - 13:09:51

Erityisesti kanasta, kalasta ja lihasta saatava B12-vitamiini voi pienentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Tuoreessa tutkimuksessa saatu tulos tuo lisätukea aiemmille tutkimuksille ravitsemuksen merkityksestä muistisairauden ennaltaehkäisyssä.

Tutkimuksessa todettiin, että kohonnut veren homokysteiinipitoisuus oli yhteydessä suurentuneeseen Alzheimerin taudin vaaraan, kun taas korkea B12-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä selkeästi pienentyneeseen riskiin. Yhteys säilyi myös, kun useita mahdollisia sekoittavia tekijöitä otettiin huomioon. Foolihappo ei ollut yhteydessä Alzheimerin taudin riskiin.

B12-vitamiinin puutos on yllättävän yleinen erityisesti ikääntyneillä henkilöillä. Aiemmat hoitotutkimukset, joissa B12-vitamiinilla on yritetty ennaltaehkäistä tai hoitaa muistisairautta, ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia. Lisätutkimuksia tarvitaankin selvittämään B12-vitamiin merkitys Alzheimerin taudin kehityksessä ja ennaltaehkäisyssä.

Tutkimus julkaistiin 19. lokakuuta Neurology-lehdessä, joka on American Academy of Neurologyn arvostettu lääketieteellinen julkaisu.

Tutkimus on osa laajaa väestöpohjaista pitkittäistutkimusta Kardiovaskulaariset Riskitekijät, Ikääntyminen ja Dementia (CAIDE) ja tehty Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sekä Tukholman Karoliinisen Instituutin yhteistyönä.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer