Markkeritutkimus varmistaa Alzheimer-diagnoosin

Kimmo Salvén - 25.11.2010 - 10:54:52

Alzheimerin tauti Suomessa yleisin dementiaoireita aiheuttava sairaus. Tautia sairastaa arvioiden mukaan jopa kolmannes yli 80-vuotiaista. Alzheimerin tauti heikentää ihmisen muistia ja kykyä toimia, joka vaikuttaa suoraan ja haitallisesti kykyyn pärjätä arjessa.

Yleensä tutkimukset taudin todentamiseksi aloitetaan, kun henkilö itse tai hänen omaisensa on havainnut muistiongelmia. Diagnosointi aloitetaan useimmiten terveyskeskuksessa jossa potilaalle tehdään erilaisia muistitestejä.

– Jos näissä testeissä huomataan jotain poikkeavaa, tutkimuksia jatketaan yleensä neurologian tai geriatrian poliklinikalla. Jos poliklinikalla havaitaan kyseen olevan muistisairaudesta mutta ei saada vielä varmaa diagnoosia, lääkäri voi teettää markkeritutkimusen diagnoosin varmistamiseksi, kertoo FT Sanna-Kaisa Herukka Itä-Suomen yliopistosta.

Markkeritutkimus tehdään ottamalla potilaalta selkäydinnestenäyte, joka lähetetään tutkittavaksi Itä-Suomen yliopistoon.
Herukka väitteli itse vuonna 2007 silloisesta Kuopion yliopistosta, hänen väitöstutkimuksensa keskittyi Alzheimerin taudin toteamiseen selkäydinnesteen Tau-, fosfo-Tau- ja amyloidibeta-42 -proteiinien pitoisuuksien perusteella. Itä-Suomen yliopistossa maksupalveluna tehtävissä tutkimuksissa käytetään markkereina juuri näitä samoja proteiineja.

– Markkeritutkimukset ovat työkalu, mutta pelkästään niiden perusteella ei voida tehdä diagnoosia. Markkeritutkimuksilla voidaan osoittaa aivoissa olevan Alzheimerin taudille tyypillistä patologiaa, mutta kaikille joilta patologiaa löytyy, ei tule koskaan oireita, Herukka huomauttaa.

kuuntele Kesto 8'52"

 

Lähettäjä: Nimetön - 20.12.2015 - 14:08:06

Arvoisa Alzheimerin taudin tutkija Sanna-Kaisa Herukka.
Olen miettinyt tätä muistin menetystautia. Minulle on pikku hiljaa kehittynyt käsitys, voin olla ihan väärässä, mutta voisiko sitä tutkia tieteellisesti.
- Voisiko muistinmenetys olla suojakeino, jolla henkilö haluaa päästä eroon vaikeista asioista, piiloutumalla muistin menetyksen taakse? Silloin kukaan ei voi syyllistää häntä ei edes hän itse. Tämä ei varmaankaan päde kaikkiin.
Hän ikäänkuin rauhoittaa omaatuntoaan muistinmenettämisellä.
Hän ikäänkuin sulkee ne vaikeat asiat alitajuntaan, kapseliin, ja hänen ei tarvitse tuoda niitä päivänvaloon nuhdeltaviksi. Siinä ohessa muisti menee muistakin asioista.
Silloin tämä asia muuttuu hengelliseksi tai psyykkiseksi.
Raamatussa on eräs keino, jota ehkä voisi kokeilla. On kysymys syntien tunnustamisesta ja niitten anteeksi saamisesta. Silloin asiat tulevat kuntoon Jumalan ja ihmisten kanssa. Se edellyttää nöyrtymistä.1Joh. 1:8-10.
Tässä ei ole paljon palsstatilaa, joten lopetan tähän. Ysstävällisin terveisin Matti Dahlbacka, Pietarsaari.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer