Alkusammutuskoulutusta viittomakielellä

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 14.11.2010 - 11:10:23

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella järjestettiin marraskuun pimenevässä illassa alkusammutuskoulutusta kuuroille. Kyseessä oli Humanistisen ammattikorkeakoulun 4. vuosikurssin viittomakielentulkkiopiskelijoiden opinnäytetyö, joka toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kanssa.

Aluksi pelastuslaitoksen koulutuspäällikkö Kauko Laurila veti teoriajakson, jossa käytiin läpi niin alkusammutusta kuin palojen ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisyäkin. Ennaltaehkäisy ja koulutus kuuluvat pelastuslaitoksen ydintehtäviin, onhan onnettomuuden ehkäiseminen ennalta aina se paras vaihtoehto.

Koulutusta järjestämässä oleville opiskelijoille projekti on ollut valmistautumisineen varsin mielenkiintoinen ja haastava. Viittomakielentulkkiopiskelijat Elisa Niva ja Miia Katajisto myös tulkkasivat tilaisuuden kuuroille.
– Aiemmin tällaista koulutusta ei ole järjestetty. Viittomakielinen voi osallistua tällaiselle kurssille aivan omaehtoisestikin, mutta tämä koulutus on nimenomaan suunnattu viittomakielisille ja heidän tarpeitaan huomioon ottaen, kertoo opiskelija Elisa Niva.

Teoriavaiheen jälkeen siirryttiin pihalle kokeilemaan sammutusta käytännössä, välineinä olivat vaahtosammutin ja sammutuspeite. Hyvän ohjauksen ansiosta harjoitteet sujuivat hyvin eikä kynnys yrittämiseen vaikuttanut enää liian korkealta.
– Se teoriaosuus oli tosi hyvä ja tiivis paketti, jossa meidät kuurot otettiin hyvin huomioon. Myös se harjoituspuoli oli tosi hyvä, oikeine sammutustilanteineen. Jatkossa on ehkä helpompi pitää viranomaisiin yhteyttä ja kynnys sammuttamiseen itsekin on hieman matalampi, toteaa kurssille osallistunut Eeva Pasanen.

Viestintää pelastusviranomaisten kanssa Pasanen pitää kuitenkin hankalana.
– Se tekstiviestinumero on eri numero ympäri Suomea. Olen jo pitkään odottanut sitä muutosta, että numero vaihtuisi kaikille samaksi.

Numeroihin liittyvän hankaluuden lisäksi myös yhteydenpidossa tekstiviestien välityksellä on omat haasteensa. Ehkä osin tästä syystä kuuro viestii yleensä hätäkeskuksen kanssa jonkun kuulevan välityksellä.
– Kuulevan ihmisen kanssa suoritettu hätäpuhelu kestää keskimäärin 100 sekuntia. Etelä-Suomessa on tehty kokeilua erilaisissa tilanteissa hätätekstiviestien käytöstä, tällöin asian käsittely kestää 10-15 minuuttia, kertoo hätäkeskuspäivystäjä Satu Halonen.
– Toki apua lähetetään heti kun tarvittavat ensitiedot ja tarkka paikka on selvillä, lisäkysymyksiä voidaan esittää hälyttämisen jälkeen kuten kuulevienkin kanssa.

Kuuntele haastattelut kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 8'32"

 

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 20.11.2010 - 18:56:31

Kiva!meilläkin saisi tämmöistä järjestää.Hyödyllistä!Menen heti katsomaan miten vanha sammutuspeite toimii.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer