Puolustusvoimat pysynee harmaissa savuissa

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 13.11.2010 - 10:10:16

Puolustusvoimissa käytetään pyroteknisia savuja, joilla voidaan esimerkiksi merkitä kohteita tai muodostaa joukkoja suojaavia savuverhoja.

FM Matti Hemmilä tutki väitöskirjatyössään armeijan käyttämien savujen terveysvaikutuksia. Yhtenä tavoitteena oli löytää perinteisille, yleisimmin heksakloorietaanista ja sinkistä koostuville  "harmaille savuille" terveyden kannalta turvallisempia vaihtoehtoja.

– Kaikkiaan tutkittiin toistakymmentä erilaista savua. Näistä edukseen seuloituivat KM-savu ja punaiseen fosforiin perustuva savu, jotka eivät meidän kokeissamme olleet toksisia tai genotoksisia, Hemmilä toteaa.

Toksisuuden testaamiseen sovellettiin uudenlaisia tutkimusmenetelmiä, joita on käytetty aiemmin Työterveyslaitoksen tutkimuksissa. Tutkimusta tehtiinkin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.
– Tutkimuksessa altistettiin viljeltyjä ihmisen keuhkoepiteelisoluja suoraan pienessä laboratoriokammiossa eri pitoisuuksille, ja tutkittiin savujen elävyys ja dna-katkosten lukumäärä.

Harmaita savuja ei olla ainakaan tämän tutkimuksen perusteella vaihtamassa kokonaan uusiin, sillä uusissa savuissa on varsinaiseen käyttöön liittyviä ongelmia. Sen sijaan tulee panostaa savujen käyttöön ja varastointiin liittyvään osaamiseen ja koulutukseen.
– Tiettävästi tällä harmaalla savulla jatketaan. Kyseessä on teknisesti erittäin hyvätasoinen savu, Hemmilä summaa.

kuuntele Kesto 6'42"

 

FM Matti Hemmilän väitöskirja Acute toxicity, Genotoxicity and Irritation Potency of some Pyrotechnically Produced Military Smokes (Pyroteknisten sotilaskäyttöön tarkoitettujen savujen akuutti toksisuus, genotoksisuus ja ärsyttävyys) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 5.11.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer