D-vitamiini jyllää immuunipuolustuksessa

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 26.11.2010 - 08:46:43

D-vitamiini on ollut tämän syksyn kuuma puheenaihe tiedemaailmassa. Siihen liittyviä tutkimustuloksia on saatu tiuhaan tahtiin niin Suomesta kuin maailmaltakin.

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettiin marraskuussa D-vitamiinia käsittelevä väitöstutkimus. FM Juha Matilaisen tutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinin vaikutusmekanismeja immuunipuolustuksessa. Tutkimuksessa löydettiin ihmisen DNA:sta uusia vaste-elementtejä, jotka mahdollistavat D-vitamiinin vaikutukset immuunipuolustukseen ja siihen liittyvien geenien käyttöön.

– D-vitamiini vaikuttaa immuunipuolustuksessa hyvin laaja-alaisesti, se on yleissäätelijä. Se mahdollistaa tehokkaan patogeenien poistamisen tulehduksen alkuvaiheessa ja toisaalta sen jälkeen hillitsee tulehdusta ja estää kroonisen tulehduksen syntymistä, Matilainen kertoo.

Krooninen tulehdus on liitetty moneen vakavaan sairauteen, kuten syöpään, Alzheimerin tautiin ja tyypin 2 diabetekseen.
– Siksi tieto D-vitamiinin vaikutusmekanismeista tulehdusvasteen aikana on tärkeää kehitettäessä uusia lääkkeitä näihin sairauksiin, Matilainen toteaa ja jatkaa, että arkielämässä D-vitamiinin vaikutus näkyy myös flunssan ehkäisyssä.
– Kun D-vitamiinia on riittävästi elimistössä, niin flunssaa on vähemmän.

D-vitamiini vaikuttaa immuunipuolustuksessa sekä ennaltaehkäisevästi että jopa parantavasti.
– Kun D-vitamiinia on elimistössä tarpeeksi, immuunipuolustus pystyy toimimana normaalisti ja patogeenit voidaan poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Jos taas sitä on vähemmän, niin tulehduksia tulee helpommin. D-vitamiinia on kokeiltu myös hoidossa suurina kerta-annoksina ja sen on todettu vaikuttavan ainakin osittain.

kuuntele Kesto 4'32"

 

FM Juha Matilaisen väitös Sytokiinien säätely D-vitamiinilla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 19.11.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer