Taiteilija tuo uutta näkökulmaa kouluun

Anne Heikkinen - 24.11.2010 - 10:49:29

Kuopiolaisen Länsi-Puijon koulun 4 A luokan uskonnontuntia vetää näyttelijä Virpi Rautsiala. Luokassa puhutaan luonnosta ja oppilaiden omista kokemuksista luontoon ja luonnossa liikkumiseen liittyen. Jokainen saa puheenvuoron, kaikkien mielipiteitä kuunnellaan ja erilaisetkin näkökulmat huomioidaan. Luokanopettaja Elina Roininen istuu piirissä mukana ja heittää välillä lisää vettä keskustelun myllyyn.

Luokalle työskentelytapa on jo tuttua, mutta vierailijaa näky hykerryttää. Keskustelu rönsyilee vapaasti lasten syyslomareissuista maalla asumisen ihanuuteen ja luonnossa asuviin eläimiin, joita itse kukin on päässyt näkemään. Rautsiala suuntaa juttua lempeän määrätietoisesti tavoiteltuun suuntaan.

Lupa olla enemmän -kokeilussa esittävän taiteen asiantuntija soveltaa teatteri-ilmaisun keinoja koulun arkeen. Luokkayhteisön sisäinen viestintä ja lasten itseilmaisu ovat toiminnan peruslähtökohtia.

 

Ilo toimia yhdessä

Länsi-Puijon koulunluokanopettaja Elina Roininen ja Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Virpi Rautsiala ovat työskennelleen työparina nelosluokan luotseina kuluneen syksyn ajan. Rautsiala on koululla kolmena päivänä viikossa erityisesti ympäristötiedon, äidinkielen, musiikin, kuvaamataidon, uskonnon, liikunnan ja käsityön tunneilla.

– Kyllä tämä on iso hyppäys näyttämöltä ja teatterin illuusioiden maailmasta koulumaailmaan. Minulle tärkein lähtökohta on ollut se, että lapsen ääntä kuullaan, lapsi tekee ja minä komppaan ja kannustan. Nämä kymmenvuotiaat lapset näyttävät olevan otollisessa iässä, heille voi opettaa hienoja asioita ja he ovat avarakatseisia, mutta heillä on jo omia mielipiteitä ja tietty kuva itsestään, Virpi Rautsiala pohtii.

– Kokemus on ollut tosi rikastuttava. Vaikka olen tehnyt mielelläni parityötä aiemminkin toisen opettajan kanssa, niin näin kiinteästi kun tehdään yhdessä työtä ja on samat oppilaat, niin kyllä se antaa paljon, toteaa puolestaan luokanopettaja Elina Roininen.

 

Yhteisötaiteilija työyhteisössä

Teatterikuraattoritoiminnan ideana on tuoda työyhteisöön taiteen näkökulma ja taiteen menetelmiä. Kouluja rohkaistaan pohtimaan taiteen merkitystä ja sisältöjä omassa toiminnassaan ja hyödyntämään kulttuuripalveluita osana opetusta.

Opettaja Elina Roininen kertoo, että aivan uusia nyt kokeiltavat asiat eivät ole.
– Samansuuntaista työtä on tehty jo aiemminkin, mutta vuorovaikutustaitojen ja itseilmaisun ammattilainen antaa lisää eväitä ja rikastuttaa koulutyötä. Kokeilun myötä on lisätty kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä erityisesti uskontotunneille.

Kokeilun tuloksiin Roininen on tyytyväinen.
– Lapset ovat ottaneet Virpin todella hyvin vastaan ja kyselleetkin jo Virpin perään, jos häntä ei ole näkynyt. Kokeilun myötä olen huomannut, että lapset osaavat toimia uusissa ja erilaisissakin tilanteissa järkevällä tavalla.

Länsi-Puijon koulun pilottikokeilu päättyy marraskuun lopulla. Virpi Rautsiala kertoo, että yhteisötaiteilija-projekteja tehdään muuallakin.
– Kuvataiteilija menee päiväkotiin ja tanssitaiteilija-teatteriohjaaja palvelukotiin. Kokeiluissa tutkitaan, mitä tapahtuu kun taiteilija menee työpariksi työyhteisöön.

kuuntele Kesto 11'15"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer