Kuinka kehittää entistä parempia ortopedisiä implantteja?

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 7.12.2010 - 15:02:58

FM Katja Myllymaan väitöstutkimuksessa pyrittiin kehittämään entistä parempia ortopedisiä implantteja. Ortopedisten implanttien yksi suurimmista sovelluksista on lonkan tekonivelet.
– Puhutaan siis implanteista, jotka ovat luun kanssa tekemisissä. Lonkkien lisäksi myös olkapäitä, kyynärpäitä ja nilkkoja korjataan vastaavilla implanteilla, eikä voida unohtaa ruuveja ja levyjä, joita käytetään esimerkiksi murtumahoidoissa, Myllymaa kertoo.

Implantin menestyminen elimistössä vaatii sen lujaa kiinnittymistä luuhun ilman sidekudoskapselin muodostumista. Huono kiinnittyminen luuhun sekä bakteerien aiheuttaman infektiot ovat keskeisiä syitä uusintaleikkauksiin.
– Implantteja joudutaan uusimaan valitettavan paljon. Tekonivelen kodalla tehdään 7000–10000 leikkausta vuosittain ja uusintoja useita tuhansia.

Katja Myllymaan väitöstutkimuksessa selvitettiin ortopedisten implanttien biologisten vasteiden parantamista uusilla hiilipohjaisilla pinnoitteilla ja pintakuvioinneilla. Tutkimuksessa implanttien pintoja kuvioitiin ultraviolettilitografialla ja tarkkuusruiskuvalutekniikalla. Kuvioiden koot vaihtelivat nanometristä satoihin mikrometreihin.

– Tulosten mukaan kuvioidut hiilipinnoitteet parantavat luusolujen vasteita ja ehkäisevät bakteerien tarttumista soluviljelyolosuhteissa.

Myllymaa toteaa, että väitöstutkimuksen tulokset motivoivat jatkamaan tutkimustyötä edelleen, vaikka tie on pitkä ja kivikkoinen.
– Uuden ihmiskehoon laitettavan materiaalin kehitystyö vie aina 10–20 vuotta eli ne ovat hyvin kauaskantoisia ratkaisuja.

kuuntele Kesto 4'27"

 

FM Katja Myllymaan väitöstutkimus Ortopedisten implanttien biologisten vasteiden parantaminen uusilla hiilipohjaisilla pinnoitteilla ja pintakuvioinneilla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 19.11.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer