Mallintamalla parempaa akustiikkaa

Kimmo Salvén - 6.1.2011 - 14:48:47

Audioakustinen mallinnus mahdollistaa esimerkiksi kaiuttimien akustiikan tutkimisen ja akustisten ominaisuuksien parantamisen. Filosofian maisteri Timo Lähivaaran väitöskirjatyössä aaltoilmiöitä tarkasteltiin laskennallisesta näkökulmasta, tavoitteena oli kehittää aaltoilmiöiden mallintamiseen uusia työkaluja.

Tutkimuksen pääsovellusalueena oli audioakustiikka, erityisesti tutkittiin kaiuttimilla tuotetun äänen etenemistä haastavissa olosuhteissa. Tutkimuksessa käytettiin 70-luvulla kehitettyä epäjatkuvaa Galerkinin menetelmää aalto-ongelmien tutkimisessa.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto– Menetelmä julkaistiin jo 70-luvun alussa ja sitä sovellettiin erityisesti 90-luvulla. Voidaan puhua verrattain uudesta menetelmästä jossa riittää edelleen tutkittavaa, Lähivaara kertoo.

Audioakustiikkaa on tutkittu erityisesti äänentoiston näkökulmasta, mutta tutkimusalueena se hyödyttää niin arkisissa kuin tutkimuksellisissakin sovelluksissa.

– Ensimmäisenä tulee mieleen meluntorjunta, puhutaan liikennemelusta, lentokoneiden aiheuttamasta melusta. On varmasti tarvetta esimerkiksi uusien meluntorjuntamateriaalien kehittämiseen. Epäjatkuva Galerkinin menetelmä puolestaan soveltuu esimerkiksi seismologian ja erityisesti maanjäristysten tutkimiseen.

Audioakustiikkaa voi soveltaa myös lääketieteellisessä tutkimuksessa.
– Itseäni kiinnostaa erityisesti ultraääniterapia, jota Kuopion yliopistossa (nyk. Itä-Suomen yliopisto) paljon tutkittu.

kuuntele Kesto 6'07"

 

Filosofian maisteri Timo Lähivaaran väitöskirja Discontinuous Galerkin method for time-domain wave problems (Epäjatkuva Galerkinin menetelmä aikatason aalto-ongelmiin) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 11.12.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer